УПРАВА полиције ЦГ саопштила је шта се хронолошки дешавало на Цетињу када је Вук Бориловић починио незапамћени масакр.

У наводу полиције стоји да је дежурна служба безбедности Цетиње у 15.30 обавештена од стране више грађана да је дошло до употребе ватреног оружја у насељу Медовина.

Фото: Светлана Ђокић

 

 - Такође, на основу до сада спроведених извиђајних радњи, укључујући и изјаве, односно прикупљена обавештења произилази да је око 15.30 часова В.Б. (34) обавио телефонски разговор са другим лицем, чији идентитет за сада, из разлога заштите оштећених и сведока, нећемо саопштавати, а у којем је, између осталог, саопштио да је у својој кући лишио живота породицу која је код њега становала, односно двоје малолетне деце. Овом разговору је претходио још један разговор о чијој садржини и идентитету особа се за сада, из истих разлога, нећемо изјашњавати али који потврђују претходне наводе - наводе из полиције.

Фото: Инстаграм принтскрин/socijaldemokratecrnegore

 

 

На лице места хитно су упућене полицијске патроле које су приликом доласка, у близини насеља Медовина, чули пуцње, вриску и галаму мештана.

 -  Истовремено, видевши их осумњичени В.Б. је употребио ватрено оружје према полицијским службеницима који су, услед испуњености законских услова, узвратили употребом ватреног оружја у циљу онеспособљавања нападача. Тада је од стране полицијских службеника у правцу извршиоца тешког кривичног дела испаљено око 20 пројектила - додаје се у саопштењу.

Истичу и да је приликом размене ватре у овом догађају, један полицајац рањен у пределу главе.

Фото: Светлана Ђокић

 

- До сада спроведене мере и радње указују да је један од пројектила који је испаљен од стране полицијских службеника погодио В.Б. и том приликом га тешко ранио. Након наизменичне употребе ватреног оружја од стране полицијских службеника и В.Б., сходно њиховим изјавама и извештајима, у једном тренутку више није било употребе оружја од стране В.Б. Ово потврђује и изјава свједока који је телефоном разговарао са В.Б. око 15.50 часова, односно двадесетак минута после телефонског разговора који је претходно водио В.Б. По изјави сведока, у овом телефонском разговору од 15.50 часова, В.Б. је изјавио да је лишио живота већи број лица и да је тешко рањен и да мисли да неће преживети - пише у саопштењу.

УП појашњава да нису излазили са саопштењима за јавност "из објективних разлога", односно све док несумњиво нису биле утврђене чињенице и последице у овом, за црногорске околности, незапамћеном злочину.

Фото: Цетињски лист

 

 

 - Верујемо и да је то био једини одговоран приступ, а посебно имајући у виду да би објављивање било каквих недовољно проверених информација, а таквих је имајући у виду особеност околности било много и могле су водити негативним последицама. Такође, одмах по извештавању полицијских службеника о околностима на лицу места и лоцирања рањеног починиоца тешких кривичних ђела, као и блокирања дела подручја ради заштите грађана и стварања предуслова за деловање тактичке јединице, отпочета је процедура ангажовања специјалне тактичке јединице (ПТЈ), а у међувремену је наступила и смрт В.Б. - наводи се у саопштењу.

 - И даље се утврђују околности да ли је смрт наступила као последица тешког рањавања или накнадног испаљивања пројектила на за сада тачно неутврђен начин од стране грађанина. У том смислу, полиција има одређене податке и индиције који се проверавају даљим полицијско – тужилачком активностима - кажу у УП.

Фото: принтскрин Фејсбук

 

Управа полиције је најавила да ће сходно својим процедурама, у оквиру комплетног утврђивања чињеница о овом случају, проверити и сва поступања својих службеника како би меродавно утврдили да ли су она била у складу са законом и стандардима.

 - У интересу јавности, указујемо да на основу прикупљених сазнања постоје индиције, засноване на исказима лица из непосредног окружења В.Б., које су указивале на промене у његовом понашању, али не и на потенцијално извршење оваквог злочина, те је тим поводом био заказан специјалистички преглед В.Б. Наглашавамо и да не постоје сазнања, нити је полицији пријављивано, да су постојали ранији конфлкти, нити било какав претходни напад у посљедњем периоду од стране В.Б. на породицу подстанара. У истом смислу, не треба доводити у узрочно – последичну везу извршење овог тешког злочина са било каквим противправним понашањима из претходног периода. Управа полиције апелује на солидарност и да се овај трагични догађај не злоупотребљава у јавном животу и на друштвеним мрежама, кроз стављање у погрешан или манипулативан контекст, јер злонамерно, нетачно и неутемељено изношење чињеница у односу на појединце, као и на слијед догађаја, није израз ни поштовања према жртава, нити помаже надлежним институцијама да све процедуре окончају у складу са законом. Веома је важно, посебно у контексту бројних неодговорних коментара, објава, саопштења и понашања да се спријече било какви поводи за даље конфликте између породица, а поготово у оквиру негативних обичаја који треба да буду искорењени на подручју Црне Горе. Коначно, апелујемо и на медије да користе комуникацију са полицијом и тужилаштвом и да, сходно професионалним стандардима, проверавају све наводе на овим адресама пре објављивања. Управа полиције ће наставити да информише јавност о свим детаљима овог случаја, а изражавамо наду и да ће јавност имати разумевања да свака информација коју Управа полиције даје захтева вишеструке провере  то захева одређено време - наводе у полицији.

(Новости)

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".