Председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић изјавио је данас да се потписивање темељног уговора са Српском православном црквом (СПЦ) може очекивати почетком августа.


Коменатришући изјаву митрополита црногорско-приморског Јоаникија да нису прихватљиве измене уговора са СПЦ, Абазовић је рекао да је Влада изабрала да има инклузивну причу везано за темељни уговор, пренеле су Вијести.

- Свако брани своје своје ставове и своје интересе - казао је он новинарима.

Истакао је и да никакве новитете није чуо у вези са коментарима на темељни уговор.

- Након што се затвори овај процес достављања мишљења, можемо очекивати потписивање почетком августа. Нисмо договорили датум, али то је процес који је доведен до краја - нагласио је Абазовић.

Он истиче да не стоји прича да тај документ није усклађен са Уставом и законима Црне Горе.

Поручио је да сви треба да раде на афирмисању добронамерних порука, те да се супротставља свему што то није.

- Врло сам критичан према било коме ко није на фону помирења и стварања грађанског друштва и космополитске свести - поручио је он.

Темељни уговор је усвојен на седници Владе Црне Горе 8. јула, иако за то, како тврде ДПС и СДП, премијер није обезбедио квалификовану већину коју су конституенти нове власти договорили коалиционим споразумом.

Лидер ДПС и председник Црне Горе Мило Ђукановић и Абазовић састали су се 19. јула и договорили формирање стручне комисије која ће испитати уставност одредби уговора и то, како је планирано, најкасније до 31. јула.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Света Гора

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".