Ово воће препуно је витамина и минерала, међу којима су витамин К, витамин Ц, калијум, витамин Б5, витамин Б6 и витамин Е, као и мале количине магнезијума, мангана, бакра, гвожђа, цинка, фосфора, витамина А, Б1, Б2 и Б3.

Авокадо има 160 калорија, 2 грама протеина и 15 грама здравих масти, не садржи холестерол и натријум, а има и веома мали проценат засићених масти. Висок ниво каротеноида у авокаду помаже телу да апсорбује више хранљивих материја.

Фото: profimedia

 

Добар је за срце и мозак

Авокадо има добар утицај на крвне судове и помаже у спречавању настанка срчаних обољења, а смањује и ниво холестерола у организму. Уз то, има и веома низак ниво шећера и не садржи натријум. Висок ниво фолата (фолна киселина) доприноси смањењу ризика од можданог удара, а помаже и бржем и бољем памћењу.

Благотворно делује на очи

Авокадо садржи 81 микрограм каротеноида лутеина, састојка који је веома важан за здравље очију, јер штити од макуларне дегенерације ока и катаракте.

Превенција рака

Авокадо, познат и као алигаторова крушка, смањује ризик за појаву рака простате, груди и оралних канцера. Још једна предност авокада је та што може да се спрема на много начина. Добро га је комбиновати и са другим намирницама, одличан је као основа многих јела, користи се за различите преливе, намазе, а одличан је и за салате. Такође, може да се користи и за припрему различитих фрапеа и посластица, укључујући чоколадни мус.

Фото: profimedia

 

Авокадо је делотворан и код скидања масних наслага са стомака, с обзиром на то да обилује незасићеним мастима, које улазе у категорију здравих масти.

Истраживања су показала да авокадо даје осећај ситости, а притом не гоји, те да посебно ефикасно делује на подручје око струка и доприноси смањењу масти на том делу тела.

БОНУС ВИДЕО:

 

(Најжена)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".