Премијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн поручила је да ће сертификати помоћи да се велика окупљања, попут музичких фестивала, не претворе у места са великом трансмисијом вируса.

"Ово је сада уобичајено у иностранству и има смисла", рекла је премијерка, преноси Ројтерс.

Ардерн је нагласила и да је мало вероватно да ће се вакцина сертфикати користити на местима попут здравствених установа и супермаркета.

Нови Зеланд је међу само неколико земаља које су прошле године свеле случајеве ковид-19 на нулу и углавном је био без вируса све до појаве високо заразног Делта соја средином августа.

Земља је сада одлучила да у борби са пандемијом користи више вакцинацију и тестирања као меру за заустављање ширења вируса уместо строгих карантина, а стручњаци упозоравају да ће промена у приступу довести до повећања броја случајева.

Нови Зеланд је данас забележио 24 нова случаја ковид 19, чиме је укупан број инфекција у тренутној епидемији достигао 1.381, а око 48 одсто одрасле популације тренутно је потпуно вакцинисано.

Највећи град Окланд, који је у карантину скоро 50 дана, остаје на високом нивоу упозорења, иако ће за његових 1,7 милиона становника од сутра доћи до попуштања појединих ограничења.