Око 1.000 Мађара демонстрирало је данас против Владе премијера Виктора Орбана у последњем у низу мањих протеста одржаних ове недеље откако је његова десничарска странка Фидес усвојила закон којим се повећавају порези малим предузећима.


Блокада моста у Будимпешти у уторак није успела да омете усвајање владиног предлога за повећање пореских стопа за стотине хиљада малих предузетника, упркос критикама појединих пословних група и опозиционих партија, пренео је Ројтерс.

Орбанова влада је у среду укинула вишегодишњу границу цена комуналних услуга за домаћинства која користе енергију изнад просечног нивоа потрошње због раста цена струје и гаса услед рата у Украјини.

Фото: Профимедиа

 

- Имам познаника који се греје само на струју. Његов месечни рачун за струју је до сада био 30.000 форинти (75 долара), што није много, али од сада ће плаћати 153.000 - рекао је Миклош Њири, 70-годишњи пензионер који је учествовао на митингу.

- Он је пензионер, тако да ће пензију појести рачун за струју, и ништа му неће остати - рекао је он и додао да је мало вероватно да ће мали протести натерати Орбана да промени политику.

Данашњи митинг сазвао је градоначелник једног малог града Питер Марки-Зај, Орбанов независни противкандидат, чији је опозициони савез претрпео пораз на априлским парламентарним изборима.

Мали број учесника митинга указује на то да упркос прикривеном незадовољству Орбановим најновијим реформама за јачање државних финансија Мађарске, антивладино расположење је незнатно чак и у Будимпешти, где је опозиција имала најјбоље резултате у априлу, навела је британска агенција.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".