Постоји више разлога због чега треба јести кајсије, због побољшања вида и бољег варења. 

Ова воћка се у Србији прерађује и продаје као сушена и користи се за производњу џемова и сокова. Сушењем и термичком обрадом, мења се и хранљива вредност кајсије. 

 Свеже кајсије садрже доста воде, богате су витаминима. Због врло мало калорија, саветује се да их једу гојазније особе. Требало би их јести чешће по врелим летњим данима, када су људи склони зноњењеу. Кајсије надокнађују изгубљену течност. У свежим кајсијама највише има лимунске лимунске киселине, а од витамина највише има витамина А, Ц, Б комплекса, а нарочито Б17 као и бета-каротена. Највише има и калијума, танина и појединих терпена, због којих кајсија има специфичан укус.

Фото: Профимедиа

 

Кајсије су богате влакнима, што је веома добро за наша црева.

Због изузетне заступљености бета-каротена, кајсија има благотворне ефекте на срце, јер утиче на снижавање лошег холестерола у крви, као и на неке друге болести.

Препоручује се да се кајсије једу свеже и опране.

Нутриционисте саветују да што чешће уносимо ово воће у наш јеловник и трпезу, али треба у вези  једног бити пажљив. 

Разлог обазривости је висок садржај калијума, минерал који такође служи као електролит. У нашем телу, он је одговоран за слање нервних сигнала и регулисање мишиц́них контракција и равнотеже течности.

Довољне су две воћке од 70 грама обезбеђују чак 181 мг овог минерала, што је четири одсто од дневне потребе.

Узимајући у обзир да калијум блиско сарађује са натријумом како би одржао равнотежу течности, адекватан унос може помоц́и у спречавању надимања и одржавању здравог крвног притиска.

Особе које болују од кардиоваскуларних болести и бубрежних никако не би смеле јести ово воће. 

(Најжена)

БОНУС ВИДЕО: 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".