- Знам да има много оних који се не слажу са мојом одлуком да отпутујем у Саудијску Арабију. Моји ставови о људским правима већ дуго су јасни, а питању основних људских слобода увек поклањам посебну пажњу када путујем у иностранство. Тако ће бити и током овог путовања, баш као што ће бити и у Израелу и на Западној обали - написао је Бајден за Вашингтон пост.

Осврнувши се на убиство новинара Вашингтон поста Џамала Кашогија, кога су саудијски агенти убили 2018. године у Турској, Бајден је навео да је на тај чин одговорио "санкцијама против саудијских снага које су биле укључене у убиство и издао низ забрана издавања виза свима за које се утврди да се лоше односе према дисидентима у иностранству", преноси АП.

Фото: Профимедиа

 

 

Бајден је такође напоменуо да је објавио извештај америчке обавештајне службе у којем се тврди да је престолонаследник Саудијске Арабије Мохамед бин Салман одобрио операцију која је довела до Кашогијевог убиства.

Фото: Профимедиа

 

 

Саудијска влада је те оптужбе одбацила.

Очекује се да ће се Бајден састати са престолонаследником током своје посете Саудијској Арабији, наводи америчка агенција.

Бајден је указао на то да су интензивна дипломатија и војна акција против напада које је спонзорисала држава Блиски исток учиниле стабилнијим и сигурнијим него у време Трампове владавине.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Бајден је навео да се САД супротстављају "руској агресији на Украјину“ и да могу да се носе са изазовом који за ту земљу представља Кина, а затим је истакао да директна сарадња Вашингтона са земљама попут Саудијске Арабије може помоћи да ти напори дају добре резултате.

Он је написао да је себи поставио циљ да ојача америчко-саудијско партнерство - које се заснива на заједничким интересима и одговорностима и да притом, намерава да остане веран фундаменталним америчким вредностима - .

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".