КАКО преносе медији, НАСА је у четвртак издала саопштење у којем оштро осуђује поступке тројице руских космонаута на Међународној свемирској станици, који су недавно позирали са заставама које се сматрају антиукрајинском пропагандом.

На фотографијама које је објавила руска државна свемирска корпорација Роскосмос виде се космонаути како држе заставе Луганске Народне Републике и Доњецке Народне Републике - два самопрокламована региона на истоку Украјине која подржава Русија.

- НАСА снажно замера Русији што користи Међународну свемирску станицу у политичке сврхе да подржи свој рат против Украјине, што је суштински у супротности са примарном функцијом станице међу 15 међународних земаља учесница да унапређује науку и развија технологију у мирољубиве сврхе - рекао је секретар за штампу НАСА Џеки Мекгинис.

Наиме, то је веома ретка замерка НАСА Русији, која је главни партнер свемирске агенције на Међународној свемирској станици. Упркос текућим тензијама између Сједињених Држава и Русије због потоње инвазије на Украјину, НАСА и Роскосмос су наставили да раде заједно на одржавању континуираних операција на МСС-у, на којем стално раде и амерички астронаути и руски космонаути.

 

 

Како ствари стоје, однос је опстао током целог рата, чак и када је шеф Роскосмоса отворено претио потенцијалним повлачењем из партнерства са МСС, а Русија се шалила о потенцијалном напуштању америчког астронаута у свемиру. Ово је први пут да је НАСА отворено осудила акције Русије и њеног партнера, Роскосмоса, у свемиру усред инвазије Украјине.

Такође, Роскосмос је објавио фотографије 4. јула на Телеграм каналу корпорације. Слике приказују три космонаута који се тренутно налазе на станици.

На фотографијама Олег Артемјев, Денис Матвејев и Сергеј Корсаков држе две заставе Луганске Народне Републике и Доњецке Народне Републике.

Наслов поста гласи "Дан ослобођења Луганске Народне Републике!".

- Ми славимо и на Земљи и у свемиру. Ово место је уследило након заузимања града Лисичанска 3. јула, последњег великог града који је Украјина држала у Луганску. Луганска Народна Република и Доњецка Народна Република су обе сепаратистичке државе у Украјини које подржава Русија - преноси Верџ.

Пре ове политичке изјаве космонаута, спекулисало се да је иста руска посада дала изјаву када је први пут стигла на МСС у марту.

Руска тројка је стигла у јарко жутим комбинезонима плавих боја, што су многи протумачили као подршку Украјини, чија застава садржи јарко жуту и ​​плаву.

 Роскосмос је негирао да су комбинезони представљали политичку изјаву, тврдећи да представљају боје универзитета који су похађала сва три космонаута.

Чак и уз сва превирања између САД и Русије, званичници НАСА су били чврсти да су односи америчке свемирске агенције и Роскосмоса и даље јаки.

- Упркос свему томе, горе у свемиру, можемо да сарађујемо са нашим руским пријатељима, нашим колегама. Професионални однос између астронаута и космонаута није изостао - рекао је администратор НАСА Бил Нелсон за Асошијетед прес у марту.

- Ово је сарадња коју имамо у цивилном свемирском програму.

У ствари, НАСА је рекла да Русија још увек разматра проширење свог партнерства на ИСС-у, а НАСА и Роскосмос су наставили да раде на предстојећој размени посаде овог септембра, када ће се руски космонаут довести на Спејс ексовој летелици Кру Драгону до МСС-а, док ће амерички астронаут доћи на капсули Сојуз.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".