Свети Јован је познат као Јован Претеча јер је дошао пре Христа, а као Крститељ зато што је поред других крстио и Христа. Познат је и као Биљобер или Травар јер је живео скромно хранећи се биљем, бубама, скакавцима и медом дивљих пчела, а одевао у хаљину од кострети.

Свети Јован се још зове Игритељ, јер се верује да се сунце, када се тог јутра рађа, игра на небу. Заштитник је кумства и побратимства, а кумовао је и Исусу Христу крстећи га у реци Јордан.

Фото: Профимедиа

 

Ово је један радостан хришћански празник за који се још од давнина, наших предака, везују занимљиви обичаји који су се традиционално сачували до данас.

Један од најзаступљенијих јесте плетење венаца од ивањског цвећа. За овај обичај везује се разна симболика, па се тако верује да венци указују да је природа дошла до највише тачке, јер је средина лета и да се тим венцима природа овенчава.

Венци су и симболика љубави, па подсећају парове на венчање, док девојке у венац од ливадског биља и лековитих трава убацују и црвену ружу. Са овим венцима ките се капије, девојке их носе на глави, украшавају се домови.

Фото: Профимедиа

 

Веровало се да на овај дан вода има посебну моћ, па су се људи купали у рекама и потоцима. Још један обичај јесте брање лековитог биља на Ивањдан које се чува у дому току целе године за лечење.

Посебно популарна је биљка Иван-да-Марија, односно шумска уродица која утиче на плодност. Од ње су правили чајеве за нероткиње и додавали је у сено за краве. Данас се Иван-да-Марија користи у лечењу срчаних обољења, хипертензије, невралгије, епилепсије и болести желудачно-цревног тракта.

Обавезно су сакупљали и пелин. Наши су преци веровали да чува кућу од несреће, а људе - од болести. Савремени лекари потврђују: пелин убија паразите, побољшава пробаву и циркулацију, сузбија температуру, олакшава грчеве и примењује се као противоотровно средство.

Људи су на овај дан од давнина склапали пријатељства, кумили се, а од свих обичаја најважније је да чистите своје срце, практикујете молитву и захвалност, радујете се и ширите љубав.

БОНУС ВИДЕО:

 

(Магазин Новости/ Најжена)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".