- Животињама је потребан простор, па им прети опасност на ауто-путу. Ако пређу, ризикују да их удари возило, а животињама тешко можемо ограничавати кретање. Повезане су, много се крећу у потрази за храном, без тога не могу опстати - истакла је Џоди Хилти, председница и главни научник организације која има за циљ очување примарног станишта између Националног парка Јелоустон у САД и Јукона у северозападној Канади.

Пројекат "Y2Y" осмишљен је 1993. године, а данас има 117 прелаза за дивље животиње између две земље.

Вредан је пажње ауто-пут у Алберти, дуг око 3.000 километара и пресеца канадске стене, као и Национални парк Банф, дом гризлија, вукова, лосова, јелена...

Фото: Профимедиа

 

Дивље животиње су прелазиле овај прометан ауто-пут, саобраћајницу намењену туристима, где би аутомобил понекад ударио животињу.

- На местима где постоје прелази за дивље животиње и ограде поред пута, дивљач је заштићена, нарочито у области Националног парка Банф, где постоји 41 подвожњак и седам надвожњака. Овде је број страдалих животиња опао за више од 80 одсто - истакла је научница Хилти.

Не само што помаже животињама, због пројекта су и људи безбеднији", каже Џеси Витингтон, еколог из организације Паркови Канаде, који управља Националним парком Банф.

Витингтон се годинама бавио овим проблемом. Снимао је животиње на путним прелазима, а радио-огрлице причвршћене за гризлије и вукове показале су како прелази могу помоћи да се омогући њихово кретање.

„Животиње не могу одмах да се снађу, али на прелаз им указују заштитне ограде, које су око два метра укопане у земљу, па медведи не могу и да их помере и ископају. Тада крећу даље и врло брзо нађу пут за прелаз преко моста“, истакла је научница Витингтон.

Национални парк Банф и пројекат "Y2Y" пример су за друге како заштитити дивље животиње.

- Стварно се надам да ће наш модел бити прихваћен јер мислим да заједно можемо осигурати суживот људи и животиња. Америчка влада је 2021. усвојила Закон о инфраструктурним инвестицијама који ће обезбедити 350 милиона долара за изградњу мостова за дивље животиње, тунела и ограда. Морамо створити безбедан пролаз за дивље животиње - закључила је Џеси Витингтон.

У априлу 2022. године почела је изградња највећег прелаза на свету за дивље животиње, на више од десет трака ауто-пута 101 у северозападном Лос Анђелесу, повезујући брда Сими са планинама Санта Монике и дајући дивљим животињама, пре свега пумама, више простора за лутање.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".