Ова резолуција донета је на тродневној конференцији религијских лидера и старешина у Кабулу, објавила је државна агенција Бахтар.

КОРУПЦИЈА

- Објављујемо народу да је бунтовнички феномен назван ИС-К симбол испразности данашњице и лажна секта која шири корупцију у нашој исламској земљи. Забрањен је сваки облик помоћи тој групи и сваки однос с њима - објавили су талибани у резолуцији, а преноси ЦНН.

ИС-К огранак је Исламске државе који од 2015. године делује на подручју Хорасана, што је историјски назив Авганистана и Пакистана. Они су већ неко време у рату с талибанима, који су прошлог августа преузели власт над Авганистаном након америчког повлачења.

Фото: Танјуг/АП

 

- Авганистан се придржава исламског система власти и свако оружано противљење том систему сматра се побуном и корупцијом. Свако ко је против система је против шеријатског права и националних интереса, а то је незаконито - наводи се у резолуцији коју је пренео ЦНН.

Према ранијим подацима америчких обавештајаца, ИС-К организовали су борци ИД који су ратовали у Сирији и учествовали у организовању терористичких напада широм света. До сада је идентификовано само 10-15 највиших оперативаца. Прошле године су имали око 2.000 људи, али је могуће да је њихов број порастао.

Фото: Танјуг/АП

 

ПОЗИВ

Тродневна конференција у Кабулу окупила је око 3.000 људи, искључиво мушкараца, који су позвали међународну заједницу да призна Авганистан под талибанском влашћу као легитиман.

Иако су 2021. у време преузимања власти талибани, који су владали земљом до америчке инвазије, обећали да неће бити ригидни као некад, они су вратили многа стара правила - жене морају да покривају лице, не смеју да буду у јавности без пратилаца, не могу да раде у многим секторима...

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".