Будући политиколози који су у понедељак полагали пријемни испит за упис на Факултет политичких наука у Београду нису знали одговор на питање: "Како се звала коалиција испред које је на председничким изборима 2000. године кандидат био Војислав Коштуница?", што су многи професори оценили као бруку за будуће бруцоше.

На друштвеним мрежама јуче се појавила објава свршеног средњошколца који је полагао пријемни испит и написао да је "утисак да је цела ствар прошла доста боље него претходних година".

- Ипак, главни утисак је да је најтеже питање из историје, тј. питање на које је најмањи број кандидаткиња и кандидата дао тачан одговор, отприлике било следеће: Како се звала коалиција испред које је на председничким изборима 2000. године кандидат био Војислав Коштуница - пише у објави на Фејсбуку.

Фото: Фејсбук принтскрин/ Иван Станојевић

 

Убрзо након тога је и професор поменутог факултета Милош Хрњаз објавио на Твитеру "да се испоставило да је једно од тежих питања на пријемном на ФПН било како је било име коалиције која је 2000. године освојила власт у Србији". - Веома мали број будућих студената је тачно одговорио. Доста индикативно - написао је професор Хрњаз.

Проф. др Зоран Стојиљковић са ФПН није изненађен оваквим незнањем будућих бруцоша и сматра да је то последица оскудног образовања у средњој школи.

- Успех на пријемном је био изнад прошлогодишњег. Ипак, у уџбеницима за средњу школу се избегавају проблематични садржаји, па ове генерације отуда и немају став и нису фокусиране на новију историју, али знају све о династијама и бици на Косову. То што уче у уџбеницима је уопштено и лекције су веома кратке.

Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

 

Професори се не упуштају превише у те теме. Ствар је осетљива и спорна. То није део њиховог живота, то је историја која их не погађа - оценио је за Курир проф. др Стојиљковић и додао да нове генерације немају критички став.

- Младе генерације су фокусиране на друштвене мреже. Тражити од њих све пре 2014, 2015. године, пре него што су ушли у фазу сазревања, сулудо је, а старијим генерацијама је тешко то да прихвате. Нисмо им створили тај оквир да о томе уопште размишљају. Мислим да чак ни о Ђинђићу ништа не знају, поготово они који не студирају друштвене науке - закључио је он.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".