Изјаву новинарима дао је хрватски премијер Андреј Пленковић који је рекао да је став Хрватске јасан.

- Имали смо лидерски састанак на врху, прошли смо све теме од интереса за нама суседне земље. Став Хрватске је јасан, подржавамо отварање преговора са Албанијом, са Северном Македонијом. Што се нас тиче, одмах. Подржавамо, наравно, више и раније од свих других статус кандидата за БиХ, то смо рекли небројено пута, рекао је Пленковић.

Једна од тема била је и Босна и Херцеговина, преноси Јутарњи лист.

- Будући да је то нама најзанимљивија тема, важно је да имамо да уму да је Хрватска, односно ја лично, покренула ову тему још у марту. Више и раније од било које друге земље. Видим сад, у задњих пет дана, да су јако активни наши пријатељи из Словеније и Аустрије... То је наравно јако добро и симпатично, али у суштини, целу ту тезу о статусу БиХ води Хрватска, рекао је он.

Фото: Танјуг/Фото Хина/Дами Сенцар/нр

 

Пленковић је коментарисао и раније изјаве председника Зорана Милановића који је њега и Владу оптужио да су криви јер БиХ није добила статус кандидата ЕУ.

- Видео сам да је Милановић имао неку пресицу и опет показао да је комплетно неупућен у оно што се дешава и онда говори ствари које немају везе са супстанцом нити с оним што ми овде цело време радимо. Људима говори лажи, рекао је Пленковић.

Новинари су му рекли да га је Милановић прозвао да је крив што БиХ није добила статус кандидата и упитао за кога он ради.

- Јасно је да он ради за некога ко није Хрватска. А видио сам и Месићеву изјаву... Постаје све јасније за кога они раде...

- Човек апсолутно не прати ништа, вређа Америку, ЕУ, председницу Комисије, председника Вијећа, прети блокадом... Прави крупну штету Хрватској. А сад се одједном повукао, одмакнуо од те теме. Идемо у Мадрид и нећемо блокирати. Он срамоти све. Ја све што радим за Хрватску радим мудро, добро. За кога он ради... какве су то флоскуле, потпуно изолиран и неинформиран, чини нам штету, додао је Пленковић.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".