Снажан земљотрес погодио је Босну и Херцеговину, а потрес се осетио у Сарајеву, Мостару, Широком Бријегу и Зеници, јавља Европски медитерански сеизмолошки центар (ЕМСЦ).

Како се наводи, епицентар земотреса налази се 10 километара од Широког Бријега, а јачина потреса износила је 4.8 степени по Рихтеру.

На друштвеним мрежама се истиче да се земљотрес осетио и у суседним државама те се јављају људи који тврде да су потрес осетили у Макарској, Плочама и Будви. 

За сада нема информација о повређенима и материјалној штети.

Како се понашати у случају потреса

Не излазите из стана

Истраживања показују да највише повреда настаје када људи покушају да изађу из зграде током трајања потреса

Морате знати где су носећи зидови

Ако вас је земљотрес затекао у затвореном простору, заклон можете пронаћи поред носећих зидова или довратника. Поред тога, треба се удаљити од било чега што би могло да вас повреди - стакло, спољни зидови, врата, лустери и слично.

Ако сте на улици, заштитите главу

Удаљите се од уличне расвете, електричних каблова и зграда.

Зауставите возило

Ако сте се затекли у аутомобили када је дошло до земљотреса, зауставите га ако вам то дозвољава саобраћајна ситуација. Али, будите опрезни. Треба избегавати заустављање у близини дрвећа, зграда, надвожњака или електричних каблова.

Коришћење телефона само у случају нужде

Употреба телефона се препоручује само у крајњем случају нужде, како не би дошло до оптерећења телефонских линија.

Евакуација

Након престанка земљотреса, објекат напустите смирено, без панике и по утврђеном реду - приоритет имају мајке са децом, стари, болесни и особе са инвалидитетом. Ако је неко повређен, пружите прву помоћ или позовите Хитну помоћ.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".