Литванија ће се суочити са изузетно оштрим одговором Москве, уколико се не нормализује транзит робе у Калињинградску област, саопштила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова на конференцији за медије.


- Помно пратимо како се ситуација одвија. Још једном потврђујемо да Русија припрема узвратне мере које ће бити болне за Литванију. Оне ће бити предузете ако се ситуација око транзита ка Калињинграду не нормализује. Надамо се да ће наши такозвани партнери на крају показати здрав разум - нагласила је Захарова, преноси ТАСС.

Она се осврнула и на опаску литванског министра спољних послова Габриелиуса Ландсбергиса да Русија не би требало да однесе дипломатску победу по питању санкција.

Фото: Принтскрин/Гугл мапс/Илустрација

 

- Пошто говорите о победама, драги политичари у Бриселу и Литванији, онда би требало да дате изјаву да сте започели рат. Или смо вас погрешно схватили - навела је Захарова.

Литванија је 18. јуна ове године обавестила власти Калињинграда о забрани железничког транзита санкционисане робе у ту руску енклаву, а 21. јуна забрана је проширена и на транзит камиона.

Руско Министарство иностраних послова и Кремљ су раније саопштили да су поступци Литваније у супротности са међународним споразумима, а регионални гувернер Антон Алиханов изјавио је 24. јуна да је, према неким извештајима, Европска унија спремна да учини одређене уступке у погледу транзита робе, преноси ТАСС.

Међутим, председник Литваније Гитанас Науседа је касније изјавио да његова земља није вољна да чини уступке по том питању, наводи руска агенција.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".