Украјински "Шамани" – мистериозна, најелитнија јединица украјинских командоса потврдила је новинарима да је до сада учествовала у акцијама на територији Русије.

То је прво званично признање да су пешадијске јединице из Украјине деловале преко граница након руске инвазије на Украјину.

У извештају британског Тајмса, два припадника 10. дивизије специјалних снага описали су неколико својих борбених дејстава која су их одвела преко Украјине, па чак и на територију земље из које долазе напади.

Њихови идентитети су заштићени, њихова лица су скривена, познати су само њихови надимци - "Згодни" и "Двадесет и два". Њихову јединицу, неформално названу "Шамански батаљон", обучавале су западне специјалне снаге и стекла је ратно искуство борећи се заједно са западним колегама у Авганистану. Шамани су обучавани за слетање и специјалне операције, коришћење падобрана, роњење и планинарење, а "Згодни" и "Двадесет два" су рекли да су потпуно изненађени почетком руске инвазије.

- Сваки дан би нам говорили да инвазија почиње сутра, а онда се то не би догодило - рекао је "Згодни" и додао:

-Када је коначно почело, нисам им веровао.

Јединица се већ првог дана нашла под ватром. Они су хитно распоређени на положаје на аеродрому Хостомел, где су одбили напад руских специјалних снага.

- Заузели смо положаје у хангарима и касарнама и упали у размену ватре која је трајала четири сата, све док нас нису смениле јединице Гарде - описао је "Згодни" први дан рата, којег памти као "потпуни хаос", док је украјинска војска је још увек покушавала да координише одбрану. Али битка је на крају била одлучујућа – аеродром је остао у рукама Украјине, а руским снагама није дат прекопотребан ваздушни мост за снабдевање својих трупа у нападу на Кијев.

Шамани су се затим преселили у село Мошун, где су зауставили покушај руске пешадије да пређе реку Ирпин, кључну тачку у одбрани Кијева. Сачекали су да руски војници уђу у центар села и онда су их заскочили.

- Увек смо се трудили да останемо близу - да их ухватимо за појас - јер у том случају не могу да користе своју артиљерију. Имају много више артиљерије од нас, али њихов морал је веома низак.

Украјинска војска се до сада у великој мери ослањала на своје специјалне снаге за одбрану државе. Шамани су учествовали буквално у свакој бици у одбрани Кијева и вршили герилске нападе на руске трупе које су се касније повукле са северозапада земље – од Чернобила до Белорусије.

- Имамо довољно људи, али немамо право оружје.

фото: Танјуг/АП/Вадим Гхирда

 

Специјалне снаге се користе за припрему редовних војника за операције, подизање њиховог морала, показивање како да се правилно закопају на својим положајима или како да их подрже ватром док сами крену у напад.

- У случају да немамо довољно ресурса, долазе специјалне снаге и организују рат на линији фронта - рекао је "Двадесет два" и додао:

- Доносимо комуникационе уређаје, опрему за извлачење рањеника, улазимо пре пешадије и излазимо после ње, координирамо сваки елемент у окружењу.

С обзиром на то колико су свеприсутни, није ни чудо што су претрпели најтеже губитке међу свим украјинским трупама. Кажу да је око половине њихових пријатеља убијено последњих недеља како битка за Донбас одмиче.

- Имамо довољно људи, али немамо право оружје за све - рекао је "Двадесет два".

- Ово је рат артиљерије и авијације, потребно нам је више и једног и другог. 

фото: Танјуг/АП/Вадим Гхирда

 

"Двадесет два" је недавно рањен у нападу на руски ров - гелер га је погодио у руку, али уместо операције, рану је само покрио фластером.

- Покушавамо да се пришуњамо, приближимо им се. Веома је тешко, имате много опреме, треба вам много муниције и, када покушате да пузите, веома је гласно - рекао је он и додао:

- Али успели смо да их изненадимо. Први који ме је видео полудео је, није нас очекивао, уплашио се и пуцао сам на њега са неких седам метара, испод панцира - рекао је и хладно описао како се најбоље убија.

- Увек гађаш тестисе, ту нема довољно заштите. То је стопостотна смрт: уништиш му артерије и разбијеш му карлицу. Не може да побегне, не може да трчи, не може да пузи, не може Не можете му чак ни пружити прву помоћ – не може да користи ни завој ни стезник.

Пре рата, "Згодни" је планирао каријеру у ИТ-у, а "Двадесет два" је желео да отвори ланац теретана. Обојица су отишли ​​у војску пре осам година, када су имали само 18 година.

- Борим се јер желим да видим нешто друго, цивилни живот. Да следећа генерација не мора да се бори у руском рату - рекао је он.

(Јутарњи.хр)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".