Пензионисани руски обавештајац Лев Сотсков пронађен је мртав у свом стану у Москви, саопштиле су власти. Полиција каже да прве информације сугеришу да је 90-годишњи пензионисани генерал-мајор употребио пиштољ који је добио на поклон од монголских колега да изврши самоубиство.

Тело Состкова открила је његова супруга у среду око поднева у купатилу њиховог стана на југозападу Москве, јавили су руски медији, позивајући се на изворе из полиције. Имао је прострелну рану на глави.

- Према првим информацијама, узрок смрти је самоубиство - саопштила је полиција. Поред Сотскова је био полуаутоматски пиштољ Токарев ТТ-30, заједно са белешком у којој је објашњено одакле му.

- Пиштољ је реликвија битака на реци Халхин-Гол. Добио сам га када сам био изасланик монголске тајне службе, поводом 500. годишњице Улан-Батора, 1989. године. - Л. Сотсков - писало је.

Ветеран је имао низ озбиљних здравствених стања и више пута је рекао својим рођацима да је "уморан од живота“, објавио је лист Комерсант.

Рођен у Лењинграду 1932. године, Сотсков се придружио КГБ-у 1959. године, провевши више од 40 година у спољној и централној обавештајној служби Совјетског Савеза, а затим и Русије. Прву главну управу КГБ-а наследила је Спољна обавештајна служба (СВР)

- Нажалост, преминуо је генерал-мајор и достојан ветеран Спољне обавештајне службе - рекао је Сергеј Иванов, шеф службе за штампу СВР, описујући смрт Сотскова као "личну трагедију“ за ту службу.

Након пензионисања, Сотсков се посветио историји, прегледавајуц́и архиве СВР да би написао неколико књига о раду обавештајне службе.

Добио је специјалну награду СВР 2006. за своју књигу "Операција Тарантула“, која детаљно описује активности совјетске обавештајне службе усмерене на британске политичаре и шпијуне између 1930. и 1945. године.

Сотсков је такође објавио документе који показују да инвазија нацистичке Немачке на СССР у јуну 1941. није била тако неочекивана као што је то тврдила званична историја тог времена.

(РТ)

БОНУС ГАЛЕРИЈА: ОРУЖЈЕ КГБ И ГРУ: Снајперска пушка ВСС Винторез

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".