Грузијски командант који надгледа операције у којима учествују страни добровољци рекао је да у Украјини има око 20.000 страних бораца који ратују против Руса.

Око 3.000 британских војника бори се у Украјини против руских снага, рекао је грузијски командант који надгледа операције у којима учествују страни добровољци.

Мамука Мамулашвили, командант Грузијске легије, рекао је да око 20.000 страних бораца помаже украјинским трупама, од којих је скоро седмина из Велике Британије.

Грузијска легија, војна јединица под украјинском командом, чини највец́и удео страних бораца у Украјини. Британски војници чине другу највец́у групу, а амерички борци су трец́и, пише Индипендент.

Мамуашвили, који је основао јединицу када су сукоби у источној Украјини почели 2014, рекао је за Скај њуз да је око 70 до 80 одсто страних бораца добровољаца у почетку прошло кроз његову јединицу. Али већина прелази у Међународну легију јер он тражи вец́е борбено искуство.

Лондон није званично саопштио колико се Британаца бори у Украјини, а нејасно је да ли Украјина евидентира националност страних регрута.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Од почетка рата у Украјини, британски званичници су слали помешане сигнале када је реч о учешћу острвских добровољаца у сукобима, наводи Раша тудеј.

Министарка спољних послова Лиз Трас је крајем фебруара ББЦ-у рекла да би она лично подржала сваког ко иде да се бори на страни Украјинаца, док је њено министарство објавило званично упозорење да би они који оду да се боре у Украјини могли да буду кривично гоњени када се врате у Британију.

Министар одбране Бен Волас такође је упозорио оне који нису обучени да постоје бољи начини да помогну Украјини, а сличну изјаву имао је и шеф британске војске који је рекао да би учешће британских војника у украјинском рату било "незаконито" и "не би никоме помогло".

У Украјини су, колико се зна, страдала двојица британских држављана. Џордан Гетли (24) убијен је из ватреног оружја у Северодоњецку. Крајем априла још један британски држављанин, за кога су пријатељи рекли да је "бивши војник", Скот Сибли проглашен је мртвим.

Прошле недеље суд Доњецке Народне Републике оптужио је двојицу Британаца - Ејдена Аслина и Шона Пинера - ухваћених у Маријупољу, да су плаћеници и осудио их на смрт. Лондон је суђење описао као "превару" и инсистира да су двојица бораца легитимн припадници украјинских снага и да их треба третирати као ратне заробљенике.

Фото: Профимедиа

 

 

(Курир)

БОНУС ВИДЕО

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".