Ким Кардашијан била је одлучна у намери да се на овогодишњој Мет Гали одржаној у мају појави у култној тоалети легендарне Мерилин Монро. Иако је за потребе хаљине драстично изгубила на килажи, и иако је Музеј "Ripley's Believe It Or Not", који је откупио модни уникат 2016. за 4.8 милиона долара и чувао под посебним условима- на температури од 68 степени и влажности ваздуха од 40 до 50 процената, у договору са ријалити звездом учинио све да се не оштети - хаљина је званично уништена.

ТВ звезда Ким Кардашијан шетала је црвеним тепихом Мет Гале у незаборавној светлуцавој хаљини коју је Мерилин Монро носила 19. маја 1962. године на прослави 45. рођендана тадашњег америчког председника Џона Ф. Кенедија.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @kimkardashian

 

Није успела ни да је закоча

Хаљина која је део поп културне историје и коју називају "националним благом", после Мет Гале не изгледа више исто.

Како се у међувремену сазнало, Ким Кардашијан хаљину није могла да закопча, па је остала раскопчана на леђима и водило се рачуна да материјал и кристали остану неоштећени.

И поред свих мера предрострожности, хаљина је ипак уништена. Фотографија пре и после Мет Гале открива да је подерана, материјал се раширио и кристали су на појединим местима испали и текстура и квалитет Боб Макијвог рада више нису исти.

Фото: Профимедиа

 

"Браво, уништила је за 11 минута, толико ју је дуго носила", "Могла је да носи реплику, али не, она је желела оригинал и сад је готово", "Не знам шта смо очекивали", "Мерилин се сад преврће у гробу", само су неки од коментара на друштвеним мрежама испод компарације фотографија хаљине пре и после ношења Ким Кардашијан.

-Јако сам разочаран што ову легендарну хаљину, стару 60 година, неко носи у јавности, рекао је Мајкл Морган, аутор књиге:"The Girl: Marilyn Monroe, the Seven Year Itch, and the Birth of an Unlikely Feminist", за "NewYork Post" dan nакон Мет Гале

Додао је да је хаљина веома осетљива и да се чува у специјалним условима, али да је злоупотребљена за црвени тепих.

 

Морган Мајкл наводи да парфем, шминка и зној могу да је оштете трајно. Са друге стране шминкер Ким Кардашијан, као пише "NY Post" рекао је да је Ким учинила све како би хаљина остала у савршеном стању и да ју је са уважавањем и поштовањем третирала.

Фото: Профимедиа

 

 

-Ким Кардашијан наставља да показује поштовање према историји моде и уникантним моделима. Детаљно је истражила како и на који начин да се хаљина очува, уз бригу да нема шминкања делова тела и да хаљину носи јако кратко - само на црвеном тепиху, наводе из музеја "Риплеy".

 

 

Хаљина се третира као "светиња"

Нина Боски, продуцент документарне серије о Мерилин Монро и подкаста посвећеном животу Мерилин Монро рекла је да Ким Кардашијан у чувеној хаљини на Мет Гали није тренутак који треба да се памти.

-Разумем да је Ким желела да је понесе и изазове интересовање медија, као да је то крпа. Опет, ту хаљину је носила пре ње само једна особа - Мерилин Монро. На све то обележава се 60 година од смрти Мерилин Монро што оставља горчину, рекла Боски.

Фото: Профимедиа

 

 

Скот Фортнер, историчар и колекционар, рекао је да је Ким у хаљини филмске диве разбеснело људе јер је то "светиња" коју је носила само Мерилин.

-То је национално благо које није требало да се поново носи. Да је било до мене, не бих дозволио да се комад америчке културне историје тако злоупотреби. Само да се разумемо, ово нема никакве везе са Ким Кардашијан, закључио је Фортнер.

Музеј "Ripley's Believe It Or Not" у саопштењу је навео да је све изведено по протоколу када је у питању хаљина Мерилин Монро и да нема оштећења, али ни потребе за бригом.

БОНУС ВИДЕО:

VAŠINGTONSKE TAJNE: Ko je u Beloj kući bio gej, a koga su volele žene?