Како преноси немачки Шпигл, Бундесвер жели да доведе све своје будуће стелт авионе Ф-35 на војни аеродром Рајнланд-Палатинат у близини Мозела.

- Ваздухопловство планира да стационира свих 35 авиона Ф-35 А који ће бити набављени у ваздухопловној бази Бухел након што грађевински радови буду завршени - рекао је портпарол Савезне канцеларије за инфраструктуру, заштиту животне средине и услуге Бундесвера у Бону. 

Ф-35 се сматра најсавременијим борбеним авионом на свету. Ово је концепт одвраћања НАТО-а који савезницима даје приступ америчким нуклеарним бомбама. Према непотврђеним информацијама, последње од овог оружја у Немачкој налази се у специјалним бункерима у Бухелу. У хитном случају, требало би да их баце борбени авиони немачких оружаних снага.

Ф-35 од произвођача Локид Мартин биће набављен као модел наследник флоте Торнадо која је представљена пре добрих 40 година у оквиру специјалног програма немачких оружаних снага вредног 100 милијарди евра. - наводи Шпигл.

Према речима портпарола Савезне канцеларије, планирана је потпуна обнова писте на војном аеродрому Бухел код Кохема на Мозелу која се  очекује да буде завршена у фебруару 2026. године.

- Даљи грађевински радови ће се наставити најмање до 2028. године, али то неће даље ограничавати летове - додао је он. Укупни расходи се процењују на око 170 милиона евра.

Фото: Профимедиа

 

Више од милион евра по километру ограде

Како би се заштитила од противника нуклеарног наоружања, база ваздухопловних снага у Бухелу је већ добила нову спољну ограду дугу 11,5 километара, укључујући и стубну стазу, рекао је портпарол. Тренутно се планира његово техничко праћење. „Трошкови до сада изведених грађевинских радова износе око 18 милиона евра“. То значи да сваки километар ограде кошта више од милион евра. Изнова и изнова, демонстранти су претходно превазилазили стару, једноставнију ограду и мењали тужбе за упад. - стоји у тексту Шпигла

Противници нуклеарног оружја, на пример из Међународне кампање за нуклеарно разоружање (ИЦАН), која је добила Нобелову награду за мир 2017. године, најавили су још једну недељу протеста у Бухелу за 5-10. јул 2022.

Они су изјавили:

- Са ратом у Украјини, страх од нуклеарног рата расте - Од 2023. надаље очекује се да ће ново америчко нуклеарно оружје бити стационирано у Немачкој. 

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".