Поред здравствених проблема, италијанска штампа наводи да има још назнака за повлачење папе са чела римокатоличке цркве у августу.

Папа Фрања има проблеме са десним коленом, које га боли и због чега се тешко креће.

На аудијенције се 85-огодишњи поглавар римокатоличке цркве појављује у колицима, а операцију одбија због страха од наркозе.

- Радије ћу се повући него подвргнути операцији колена - наводно је рекао папа приликом приватног састанка са италијанским бискупима, преноси данас дневник „Ил Месађеро“.

Лист указује да су те речи папе изазвале буру у Ватикану.

Фото: Профимедиа

 

Иначе, папа Фрања се јула прошле године подвргао операцији стомака, под пуном наркозом и тада су постојале спекулације о његовом повлачењу.

Међутим, овај пут спекулације додатно подстиче заказивање конзисторија за 27. август на којем треба да буде постављен 21 нови кардинал, од којих ће 16 имати право да бира папу.

Новим постављањима ће папа Фрања значајно повећати свој утицај у том колегијуму, јер је од 132 кардинала 83, то јест скоро две трећине он поставио.

Експерти указују да је чудно што је папа заказао конзисториј у августу, најтоплијем месецу и уједно месецу одмора.

Фото: Профимедиа

 

- Необично је да папа кардинале из целог света позива у Рим у најтоплијем периоду - коментарише "Ил Месађеро".

Такође они се чуде и што ће папа Фрања дан после конзисторија отпутовати у Аквилу, где ће као први папа учествовати на "Пердонанца Целестиниани", фешти праштања коју је увео папа Целестин 5.

Целестин је као први папа новог доба 1294. године, након само пет месеци на дужности, поднео оставку. И претходник папе Фрање, Бенедик 16. се 2009. помолио на гробу Целестина 2009, и то је касније оцењено као назнака за оставку, коју је поднео.

На другој страни бројни познаваоци прилика у Ватикану одбацују спекулације о оставци папе, указујући да он планира путовања у јулу у Канаду, Демократску републику Конго и Јужни Судан.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".