Након званичног сусрета, патријарх Вартоломеј је благосиљао крштење унука председника Ђукановића у Васељенској патријаршији.

- Данас делимо са Вама радост коју имате поводом крштења вашег унука које ће уследити (данас). Његова еминенција је ту да одради церемонију, а имате и мој благослов и надамо се да ће Ваш унук постати део наше породице и кроз тај свечани чин постати добар хришћанин - поручио је Вартоломеј.

Васељенски патријарх Вартоломеј је захваливши председнику Ђукановићу на исцрпним информацијама о свим питањима која окопирају и његову пажњу, указао да је два пута имао прилику да борави у Црној Гори којој упућује благослов за што скорији пријем у ЕУ и даљи просперитет.

- Пре неколико месеци имао сам част да угостим председника Скупштине Црне Горе, а данас имам још веће задовољство и радост да угостим и Вас. Пре неколико дана имали смо прилику да угостимо професоре и полазнике Богословије са Цетиња. Уживали смо у комуникацији са њима, имали су прилике да посете света места у граду, имали смо ручак и разговарали о томе како ти млади људи треба да постану добри људи за своју цркву и државу -  рекао је Вартоломеј током састанка.

Фото: Танјуг

 

Он је подсетио и на дугогодишње пријатељство са митрополитом Амфилохијем посебно истакавши његов допринос реализацији сабора на Криту. Поменуо је и остале сусрете које је у међувремену имао са представницима из Црне Горе.

Патријарх је упознао председника и са скором посетом поглавара Охридске архиепископије Стефана, а Ђукановић је говорио о историјским околностима у којима је Црна Гора више пута обнављала своју независност и међународни субјективитет.

Ђукановић је истакао да је Црна Гора веома поносна на своје хиљадугодишње трајање, као и чињеницу да је њена морална вертикала континуирана борба за државно достојанство и слободу. С тим у вези осврнуо се и на дубоке историјске везе између "Мајке Цркве и црногорске државе".

Фото: Танјуг/АП

 

Говорио је, такође, о актуелном друштвено политичком тренутку у Црној Гори и представио даље планове у вези са стратешким правцем којим се креће Црна Гора од обнове државности на референдуму 2006. године, и при томе посебно нагласио значај чланства Црне Горе у НАТО уз констатацију да су европска и евроатлантска интеграција синоним стабилности за регион.

У пријатељском и отвореном разговору патријарх Вартоломеј и Ђукановић су разменили мишљења о свим релевантним питањима од заједничког интереса, уз спремност за даље одржавање контаката. Разговору је присуствовао и митрополит Емануел, наводи се у саопштењу.

(Агенције)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".