Хрватски председник Зоран Милановић изјавио је данас да су америчке санкције према председнику ФБиХ Маринку Чавари "бахато терорисање легитимног представника хрватског народа" и да Хрватска има обавезу да га заштити.


Америчко министарство финансија јуче је на листу санкција званичника у БиХ додало функционера ХДЗ БиХ Маринка Чавару и министра здравља Републике Српске Алена Шеранића из СНСД, с образложењем да су "следили етнонационалистичке и политичке агенде на рачун демократских институција и грађана БиХ" и поткопавали Дејтонски мировни споразум.

Фото: Јутјуб принтскрин/Профимедиа

 


Из Кабинета Милановића саопштено је да је реч о "бахатом терорисању легитимног представника хрватског народа у БиХ" којем Хрватска "мора пружити сву потребну заштиту".

Образложење тих санкција, попут тврдњи да Чавара подрива Дејтонски споразум, "политички је неписмено и баш цинично јер је у подривању слова и духа" тог споразума "своје прсте имала и још има и америчка дипломатија", с високим представницима за БиХ, наводи хрватски председник.

Фото: Танјуг/ Фото ХИНА/ Марио Стрмотић/ бг

 

-Ако ко брани дејтонски Устав БиХ и истински демократске процесе - који подразумевају легитимно бирање и представљање у телима власти - онда су то представници Хрвата у БиХ којима међународни тутори већ годинама кроје будућност без да их се ишта пита, а сада им још прете и санкционишу их - навео је Милановић.

БОНУС ВИДЕО:

https://video.novosti.rs/vesti/video/3408-opasna-izjava-zvanicnice-eu-angelina-srbe-u-bih-prevela-u-bosnjake

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".