-Према статисци, сваки пети млади возач погине возећи без возачке дозволе, а да би се то променило потребно је да се у систем школовања уведу предмети који ће едуковати младе о о ризицима и опасностима у саобраћају, изјавио је данас директор Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић. "Млади возачи су често без возачке дозволе, негде око 22 одсто свих погинулих младих возача у тренутку незгоде није имало возачку дозволу. Скоро сваки пети млади возач погине јер управља возилом без возачке дозволе-, казао је Пешић за Танјуг.

Током викенда, девојка (19) управљала је возилом на Ади без возачке дозволе и под дејством психоактивних супстанци, те тако угрозила јавни саобраћај, а коментаришући тај случај Пешић наводи да породица и систем образовања сносе одговорност за образовање деце у саобраћају.

-Потребно је да кроз систем школовања имамо саобраћајно образовање и васпитање, кроз предшколско, основно и средње образовање треба да постоје предмети који ће се бавити безбедности у саобраћају да би млади људи, односно деца, учила о ризицима и опасностима у саобраћају, казао је Пешић.

Он је подсетио да Агенција неколико година уназад ради кампању "На матуру без аутомобила" наводећи да се пре десетак дана догодила саобраћајна незгода у којој су страдали матуранти Политехничке школе у Крагујевцу, због чега је кампања подигнута на национални ниво.

-Као што знамо, вожња аутомобила и алкохол не иду заједно, а ближи се период прослава матура. Ово је била прилика да средњошколци са ''пијаним наочарима'' покушају да изведу неке основне радње и виде колико то њихово самопоуздање, које имају када седну за волан, не помаже у тренутку када дође до пијанства. На личном примеру су се уверили колико немају контролу и колико је опасно да у том тренутку возе-, казао је Пешић.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".