Аерофлот је био приморан да откаже лет из Коломба за Москву након што су локалне власти забраниле авиону да напусти земљу.

Власти Шри Ланке приземљиле су цивилни авион руског превозника Аерофлот и ухапсиле авион, известио је у петак локални лист Њуз фрст.

Високи привредни суд у Коломбу је наводно издао налог за хапшење након жалбе коју је поднела ирска компанија Селестиал, која је повезана са закуподавцем авиона ГЕЦАС.

Након што су западне државе увеле санкције Русији, закупци авиона су тражили од Москве да врати изнајмљене авионе из страха од секундарних санкција, а пошто су им ограничења забрањивала финансијске односе са руским авио-превозницима.

Русија је, међутим, задржала вец́ину авиона, наводећи да је захтев за њихово врац́ање прекршио уговоре о лизингу. Такође је почела да региструје авионе у земљи како би могли да наставе са радом. Како преноси портал Ерфлитс, летелица задржана на Шри Ланки добила је руску регистрацију крајем априла, а пре тога је била регистрована на Бермудама.

Аерофлот је саопштио да је саслушање о пуштању летелице заказано за 8. јун, преноси Раша тудеј.

Руски туроператор Интоурист саопштио је да су људи који су у притвореном авиону чекали да одлете кући смештени у оближњи хотел.

Санкције ЕУ уведене у фебруару забраниле су испоруку цивилних авиона и резервних делова Русији, као и њихово одржавање и осигурање. Поред тога, санкције су обавезале закуподавце да раскину постојеће уговоре са руским авиопревозницима.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".