Легенда чехословачког фудбала Антоњин Паненка признао је да га људи и данас на улици питају о антологијском пеналу који је извео на београдској Маракани у финалу ЕП 1976. године против Западне Немачке.

Пеналу који је добио назив по његовом презимену и који никада до тада није виђен у историји фудбала, када је легендарни везиста "боцнуо" лопту по средини гола и тако преварио Сепа Мајера.

Био је то пенал за титулу, једину у ризници Чехословачке, јер је Ули Хенес претходно био непрецизан за Немце у пенал-серији, тада актуелне светске шампионе.

- Људи ме и данас на улицама Прага питају за тај пенал. И даље имам ДВД снимак те утакмице код куће, али је никада нисам погледао - рекао је Паненка за швајцарске медије и додао:

- Тек када сам добио гомилу питања од медија схватио сам да је тај пенал постао историјски. Један француски новинар је написао: "Паненка, песник фудбала." Пеле је тада такође рекао да морате да будете или геније или идиот да бисте тако шутирали, а ја се не осећам као идиот.

- Поносан сам на тај ударац, али мало ми смета што је због њега заборављено све остало што сам постигао у каријери. Да ми ударац у финалу није успео, да сам промашио, вероватно бих следећих 30 година радио на траци у фабрици. А можда би и тадашњи комунистички режим помислио да сам се ругао народу. И не бих се добро провео. Све је почело из опкладе са голманом Хрушком, научио сам тако да шутирам због пива и чоколаде у које смо се кладили.

За репрезентацију Чехословачке Паненка је уписао 59 наступа и постигао 17 голова. Што се тиче клупске каријере, најдуже је носио дрес прашког Бохемијанса, за који је наступао 14 година.

БОНУС ГАЛЕРИЈА:

 

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".