Пестициди су неминовни у нашем животу, а чак ни органска храна није у потпуности без њих, тврди проф. др Светлана Станишић, стручњак за исхрану и професор физичке хемије.

- Не треба заборавити да постоје и природни отрови, па нису само хемикалије те које нам прете - казала је у емисији Јутро на ТВ Прва.

- Ни органска храна није без пестицида - подсећа она, додајући да многа истраживања која нас данас упозоравају на пестициде је финансирао лоби органске хране, а показало се да и у њиховим производима може да се нађе, мада у свега седам одсто случајева. "У неоргански узгојеном воћу и поврћу има их у око 60 одсто количина".

Фото: Д. Дозет

 

 

Ипак, према њеним речима, дозе тих пестицида нису превелике кад воће и поврће већ стигне до потрошача.

- Велики произвођачи углавном поштују редослед прскања и каренцу, па је довољно темељно опрати те намирнице. Такође, највећи део пестицида се уништава термичком обрадом.

Др Станишић подсећа да је веома мало независних студија, али да је откривено како пестицида има и у дувану, што је упозоравајуће с обзиром на чињеницу да 50 одсто људи између 40 и 50 година пуши.

- Највише пестицида скупља се на месту где се петељка качи за плод - каже др Станишић, па је управо овај део воћке и најопаснији. Ипак, она тврди да је опасност од пестицида у воћу и поврћу велика колико и здравствени ризик од једне чаше вина у три месеца.

Фото: Д. Дозет

 

 

По њеном мишљењу, не треба бити претерано забринут ако се храна припрема на уобичајен начин и нема потребе трошити новац на зеолит који, у последње време, неке домаћице користе при прању воћа.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".