Епидемије попут ширења мајмунских богиња постале су чешће него иначе због климатских промена, саопштио је Мајк Рајан, извршни директор Програма СЗО за ванредне здравствене ситуације.


- Климатске промене доприносе брзој промени временских образаца, а то доводи, на пример, до суше. У промењеним условима животиње и људи мењају своје понашање у потрази за храном. Као резултат тога, болести карактеристичне за животиње се преносе на људе - изјавио је Рајан, преноси лист Известија.

Фото: Shuterstock

 


Регионални директор СЗО за Европу Ханс Клуге је 31. маја навео да не можемо бити апсолутно сигурни у то да ће ширење мајмунских богиња бити спречено и упозорио је да би стопа ширења болести током лета могла да се повећа.

Према његовим речима, земље су масовно укинуле многа ограничења због корона вируса, што значи да ће се у летњој сезони одржавати догађаји са великим бројем људи, што представља ризик.

У Нигерији је 29. маја забележен први смртни исход због мајмунских богиња.

Фото: АП/CDC

 


Вирус мајмунских богиња почео је да се шири у неколико земаља западне Европе и на другим континентима.

Недавно су забележени случајеви инфекције у Аустралији, Белгији, Немачкој, Великој Британији, Шпанији, Канади, Италији, Португалу, Француској, САД, Шведској и Швајцарској.

Руске здравствене власти су вероватноћу ширења болести у Руској Федерацији оцениле као ниску.

Русима су саветовале да избегавају контакт са глодарима и приматима, који су потенцијални преносиоци мајмунских богиња, наводи лист Известија.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".