Зелени венац, београдско насеље, представља прави синоним престоничког града, а за добијање, сада већ култног имена, одговорно је неколико особа, као и неуспели пословни подухват.

Сходно развоју главног града Србије, одлучено је да се исушивањем баре, која се налазила на данашњем "Зелењаку", омогући простор на којем ће се налазити ново позориште, а за тај пројекат Александар Карађоревић и Миша Атанасијевић довели су италијанског арихитекту.

Сарадња се окончала након годину дана радова, с обзиром на то да се пројекат налазио на изразито неповољној локацији, узевши у обзир број подземних вода и јачину њихових струја.

Фото: З. Миловановић

 

Београдско насеље добило је назив по некадашњој кафани која се налазила у локалу који тренутно заузима Мекдоналдс.

Као први закупац објекта наводи се госпођа Херман, Немица која је на ове просторе дошла са породицом, не би ли нашли боље животне услове.

Ново животно поглавље за поменуту породицу није имао леп почетак, с обзиром на то да се господин Херман, који је иначе био шеширџија, разболео и умро.

Фото: З. Миловановић

 

 

Како би прехранила троје деце, она је наставила супругов посао, међутим, безуспешно. 

Како би се изборила за егзистенцију, повукла је наредни потез - закупила је кафану од прослављеног политичара и уставобранитеља Алексе Симића.

Кафана, која је имала и собе за ноћење, брзо је постала позната у народу, а томе је допринела радна етика и уредност Немице. 

На улазу у угоститељски објекат била је истакнута табла са венцем од зеленог лишћа, те је на тај начин кафана, па касније и њено оркужење, добила назив "Зелени венац".

Кафана је радила након оба глобална сукоба, а због изградње аутобуске окретнице је срушена шездесетих година.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Олуја изнад Београда - севање муња и громова

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".