Очекује нас нестабилан, промњиво облачан дан, док ће од сутра уследити отопљење, али уз потенцијалне, доста реће, временске промене, истиче професор географије Марко Чубрило.

- До око 6. јуна углавном суво и топло, затим је изгледна нова јача дестабилизација и освежење - наводи Чубрило

Он додаје да се очекују пљускови праћени грмљавионм, уз локалне непогоде.

- После јутарњих нестабилност које се преко већег дела БиХ, западне и средишње Србије прмештају даље на исток у току дана се над већим делом средишње БиХ, југозападне и делом западне Србије очекује нова дестаблизација атмосфере које ће условити грмљавинске пљускове и локалне непогоде.

Фото: Петар Милошевић

 

 

- Та облачност би требало, током после поднева, у западној и југозападној струји да се премешта даље над већи део Шумадије и југа Војводине, исток Славоније, посебно према граници са БиХ, док би затим захватила и средишње делове Србије, показује временска прогноза - истиче професор географије.

Поново ће бити услова да уз снажне грмљавинске пљускове и појаву туче/града, као и олујног југозападног и западног ветра. Увече смиривање атмосфере. Дневни максимум од +18 до +25 степени Целзијуса.

Време сутра и до краја недеље

- Сутра више сунца уз пораст температуре, али ће после подне и даље, посебно над брдско-планинским делом региона бити услова за ређе и слабије пљускове. У току ноћи ка четвртку један јак и изолован облачни систем би могао захватити север Војводине у Србији доносећи јаке грмљавинске пљускове. Ветар сутра слаб и промењљив осим у зони пљускова. Дненви максимум од +23 до +29 степени Целзијуса.

Чубрило прогнозира да ће од следећег понедељка уследити сунчано и топло време, међутим, уз могућност додатних пљускова.

- Почетком периода на истоку и североистоку, а крајем периода на западу и северозападу региона. Ветар углавном слаб, јужних смерова. Дневни максимум од +25 до +32 степена Целзијуса, што је изнад просека за овај део године.

Нови висински циклон изнад нашег дела Европе, од 6. јуна, потенцијално ће условити нестабилност атмосфере, те се очекују честе, снажне падавине и грмљавина, уз приметно захлађење.

- Видећемо хоће ли се остварити симулација развијања овог система и уколико се оствари над великим делом региона би изражена суша била барем ублажена.

Фото: Профимедиа

 

 

За данашњи дан, после нестабилног јутра пуног кише, очекују се нове падавине.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Олуја изнад Београда - севају муње и громови

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".