За председника је поново изабран Милош Јовановић.

Јовановић је раније, у делу скупштине отвореном за јавност, најавио и да ће се данас потврдити измене Статута, те да ће бити изабрано старо-ново руководство и усвојена Декларација о спољнополитичком положју и идентитету Србије.

- Ако радна скупштина потврди одлуку Главног одбора на предлог Председништва ДСС, од данас ће ДСС да се назива Новом демократском странком Србије - поручио је тада Јовановић.

Он је навео да је промена имена потпуно природан след догађаја и да коначно формализују оно што су почели да раде пре пет година, па је подсетио да је ДСС једина странка која је након 30 година постојања извршила смену генерација.

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

 

 

- Није ово потпуна промена имена, ово је само отварање новог циклуса и коришћење права да започнемо и отворимо то ново поглавље те књиге и зато ћу тражити од вас да данас формализујемо промену назива странке - наговестио је Јовановић.

На скупштини је усвојена и Декларација о спољнополитичком положају и идентитету Србије, која је названа "Србија мора бити велика".

- Ми смо један стари велики историјски европски народ и волео бих да тога будемо свесни и да ту чињеницу никад не заборављамо. Нови ДС С се никад неће плашити да буде мета напада, нећемо бити дефанзивни, бранићемо част и понос нашег народа и зато Србија мора бити велика, јер је кроз своју историју увек то била - поручио је председник ДСС-а на скупштини странке.

Јовановић се осврнуо и на војну неутралност, која подразумева да Србија остане изван сталних војних савеза, и нагласио да се кроз усвајање Закона о војној неутралности Србија мора ојачати и подићи на виши нормативни ниво.

Фото: Танјуг/Јадранка Илић

 

 

- Украјинска криза, рат и сукоб који заправо није сукоб Русије и Украјине, него Запада и Русије, коначно је, колико год трагично било, изнео на видело потребу да Србија са јасним ставом о спољнополитичкој ситуацији и контексту изађе са оним што јесте и што ће радити - оценио је он.

Поручио је да је крајње време да се однос Србије према ЕУ дефинише, али сматра да чланство није могуће јер је једини услов да Србија призна Косово и Метохију, што, нагласио је, "никад неће бити прихватљиво".

- ДСС је јасно изнела свој став да не долази у обзир осуда Русије, а још мање увођење санкција и мешање у сукоб Запада и Русије. Питање части је да останемо са стране - закључио је Јовановић.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".