Ову занимљиву логику којом се води Европа по питању куповине руске нафте, шефица Европске комисије представила је у интервјуу за "Ем-Ес-Ен-Би-Си".

- Да бисмо спасли Европу од Путина, морамо наставити да купујемо руску нафту. Јер ако не урадимо, Путин ће то продати на другом месту и више профитирати од поскупљења, па боље да купимо руску нафту, а не да он профитира - навела је Фон Дер Лајен у овом интервјуу. 

Европа не може да се сложи око шестог пакета санкција

Подсетомо, како је пренео Танјуг, ни месец дана након што је предложен од стране Европске комисије, шести пакет санкција против Руске федерације није усвојен у ЕУ, због противљења Мађарске на најављени ембарго на увоз нафте из Русије.

Брисел и земље чланице су у свакодневним контактима у циљу проналажења решења, а на столу је и опција увођења ембарга на нафту која се довози танкерима, док би могли бити изузети копнени нафтоводи, на које се Мађарска, али и неке друге земље чланице, највише ослања.

Фото: Танјуг/АП

 

У дипломатским изворима у Бриселу наводе да су у оквиру припрема за предстојећи специјални самит ЕУ, који ће 30. и 31. маја бити одржан у Бриселу, интензивирани и разговори о постизању компромисног решења за реализацију шестог пакета санкција, укључујући и ембарго на нафту.

Амбасадори земаља чланица састаће се 29. маја, дан пред самит у Бриселу, са циљем да дођу до усагалшеног текста закључака које би лидери требало да подрже на састанку у понедељак и уторак.

Фон дер Лајен: "Не би требало подизати лажне наде"

Део званичника ЕУ, на челу са председником Европског савета, Шарлом Мишелом, оптимистичан је у погледу постизања споразума око шестог пакета санкција чак и ”пре самита”, док председница Европске комисије, Урсула фон дер Лајен, оцењује да не би требало ”подизати лажне наде”, односно да о ”санкцијама неће бити речи на самиту”.

Да о ембаргу на нафту неће разговарати са колегама на самиту лдера ЕУ поручио је и премијер Мађарске, Виктор Орбан.

(Новости)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".