Председник СРС Војислав Шешељ изјавио је за Новости да му је полиција уручила позив да дође на саслушање пред истражитељима Хашког трибунала.

Позив је стигао и за осам садашњих и бивших чланова тима за помагање Шешељеве одбране пред Хашким трибуналом.

Наиме, осам држављана Србије хашки истражитељи желе да испитују о наводном "кршењу правилника о необелодањивању тајних података и идентитета заштићених сведока".

На списку су још и Љиљана Михајловић, Огњен Михајловић, Миљан Дамјановић, Марина Ристић, Немања Шаровић, Марина Рагуш и Мирољуб Игњатовић.

Фото: Унитед натионс

 

Хашки истражитељи намеравају да разговоре са садашњим и бившим члановима Шешељевог тима обаве крајем јуна, а са Шешељем првог јула.

Подсећамо, Хашки трибунал је против Шешеља водио поступак који је трајао скандалозних 15 година, чиме је флагрантно прекршено његово право на суђење у разумном року.

Шешељ се у фебруару 2003. године добровољно предао Хашком трибуналу, у чијем притвору је био готово 12 година, до новембра 2014.

Хаг је против Шешеља водио и чак три поступка за "непоштовање суда".

Подсећамо, Жалбено веће Међународног резидуалног Механизма за кривичне трибунале (наследник Хашког трибунала), усвојивши делимично захтев Тужилаштва, осудило је 11. априла 2018. Војислава Шешеља на десет година затвора због прогона Хрвата у Хртковцима у Војводини 1992. године.

Жалбено веће је овом одлуком преиначило првостепену ослобађајућу пресуду, којом је лидер СРС у марту 2016. године био ослобођен од свих оптужби Хашког тужилаштва.

Пошто се у казну урачунава време проведено у притвору, Војислав Шешељ није се враћао да служи изречену казну.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".