Код биометријских картица све што треба да урадите је да одете у банку и оставите отисак кажипрста. Тај отисак се региструје само на платној картици, тако да нико не може да је користи без дозволе власника.

Када плаћате у радњи, потребно је да ставите кажипрст на картицу у аутомату како би одобрили исплату.

Продавнице неће морати да мењају машине за плаћање, јер ће нове биометријске платне картице моћи да се користе и на садашњим платним терминалима.

Када овакву праксу треба очекивати у Србији?

Душан Узелац са портала Каматица каже да у Европи још има стандарда у банкарству који не постоје у Србији, али да у нашој земљи у овој области постоји савремен приступ.

Народна банка Србије је већ препознала биометрију и користи је у отварању рачуна. Неколико банака има овакву праксу и омогућиле су грађанима да отварају рачун са видео позивом, а иза свега управо стоји биометрија - каже Узелац.

Наш саговорник додаје и да Србија није регулаторно далеко од праксе која се најављује, али да би проблем могла да буде имплементација.

- Све што дозволи НБС не мора да значи да ће банке и прихватити - каже Узелац.

Сингапурска банка ОЦБЦ увела је у употребу биометријску технологију препознавања лица за услуге на банкоматима, без потреба за ношењем платних картица још прошле године.

Банка тврди да је прва у југоисточној Азији применила фацијалну биометрију за услугу упита стања на рачуну на осам банкомата на подручју Сингапура.

Овај потез банке је уследио након што је у јулу 2019. увела технологију QР кода за подизање готовине на банкоматима.

Скенирано лице клијента се проверава и верификује у националној биометријској бази података Сингапура која садржи фотографије и идентитете четири милиона становника овог града-државе.

Верификација лица садржи безбедносну функцију за спречавање превара, која укључује и технологију за детекцију живог организма, чиме се блокира евентуална злоупотреба фотографија, видео записа или маски током поступка верификације.

(Еспресо)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".