Прљаво казалиште - Ту ноћ кад си се удавала

Баш као што песма каже "постоје неки други светови" тако постоје и неке друге приче о томе шта се крије иза једног од највећих хитова "Прљавог казалишта". У свим верзијама главна улога има члан бенда Јасенко Хоура који је имао девојку која је требало да га чека да се врати из војске. Када се Хоура вратио кући сазнао је да имају заказану свирку за венчање за које се испоставило да је њено. По овом догађају снимљен је и филм у хрватској продукцији. Иста прича са мало другачијим и трагичним крајем нашла се као друга верзија ове песме, јер се према наводима девојка убила у тренутку када је видела свог бившег момка.


Индекси - Бацила је све низ ријеку

Култна песма "Индекса" о којој су сви врло вероватно чули већ испричану причу која стоји иза ње. Говори о љубави Даворина Поповића и девојке из Сарајева која је затруднела, али одлучила да прекине трудноћу иако је он желео да се венчају. Даљи наводи указују на то да је годинама касније Даворин на концертној турнеји у Шведској угледао ту исту девојку у публици, након чега је прекинуо наступ како би сишао у публику. Међутим, узалудно је тражио њу која је нестала баш као и годинама раније. 

Болеро - Јелена

Када сазнате шта се крије иза стихова "Нисмо сви из љубави стигли на овај свијет..." сузе ће вам саме поћи на очи. Оснивач култне сарајевске групе "Болеро", Мирослав Мишо Бартулица, песму "Јелена" написао је о о својој мајци, која га је оставила у сиротишту. О овој песми није потребно ништа причати, само послушати текст поново, уз ово сазнање.

"Никада се нисмо срели, времена нисмо имали,

да ми очи обришеш, да ми руке милујеш.

Јер ја сам тугу квасио, туђим сузама,

к’о некад, моја драга, својим очима “.

Тони Цетински - 23. просинац

Тони Цетински је увек био превише емотиван када је у питању извођење његове песме "23. просинац". Једном приликом је објашњено да је песма најпре написана, а да се онда десио један посебан догађај у његовом животу, те је позвао текстописца и рекао му да би желео да та песма остане као успомена баш на ту особу и да преправи и конкретизује текст. Касније је причано да је реч о Тонијевој пријатељици која је умрла од предозирања, мада певач никада о томе није желео јавно да говори. Цетински је, такође, "23. просинац" на својим концертима посветио несрећно погинулом македонском певачу Тошету Проеском, а касније и многим другим колегама и пријатељима који су, један по један, напуштали овај свет.

Хаустор - Ена

Различите верзије истинитог догађаја о овој песми се појављују, а једна од њих укључује и славну преминулу глумицу Ену Беговић, за коју се верује да је била у вези са певачем "Хаустора" Дарком Рундеком, а која му је помагала да се извуче из пакла дроге. Друга верзија говори о томе како је реч о анонимној истоименој девојци, која је отишла за Канаду након што није успела да му помогне.

ЕКВ - Срце

Један од највећих бендова из старе Југославије изазивао је контроверзна питања за сваку од својих песама, међу којима се посебно издваја нумера "Срце" посвећена бившој девојци оснивача бенда Милана Младеновића, која је преминула од последица конзумирања хероина.

Арсен Дедић - Не дај се Инес

Упркос томе што му је највећа муза и животна сапутница била је Габи Новак, Арсен је једном приликом изјавио како су све његове љубави остале и његове другарице, због чега није имао проблем да отворено говори о њима и посвећује им песме. За време лечења у Падови 1969. године пронашла га је чувена Инес. Данас је она срећно удата и има одрасле ћерке, које су уједно биле и главне иницијаторке да се њихова мајка јави Арсену када су сазнале да је она чувена Инес из песме.

Бијело дугме - Селма

Један од највећих хитова са простора бивше републике и уједно једна од уврштених песама у "Панораму босанскохерцеговачке поезије" 1961. године говори о великој љубави, Владе Дијака који је волео тада шеснаестогодишњу Селму из Зенице. Међутим, о тој љубави тада није говорио, већ је само желео провести сваки тренутак у њеној близини, исказујући јој љубав на свој начин. Једнога дана на поласку у школу у Сарајеву срела га је на путу до железничке станице. Понудио јој је своју помоћ у ношењу кофере и добацио јој када је село поред разбијеног прозора култни стих "Не нагињи се кроз прозор". За песму је сазнала тек 1962. године када је у новинама њен отац прочитао стихове, а Селми ју је, након 38 година, у једној емисији отпевао Жељко Бебек.

Џенан Лончаревић - Страх ме да те сањам

На албуму из 2009. године нашла се песма коју је написала Марина Туцаковић, а која је посвећена певачевом преминулом брату.

У питању је песма "Страх ме је да те сањам", која емотивно говори о најтананијим емоцијама певача и о његовом брату који је преминуо 2008. године.

(Стил)