Ми смо лоцирали око 19 адреса са којих су те претње и дојаве стизале и о томе смо обавестили и наше партнере у међународној заједници и оне земље из којих су напади долазили", рекао је Вулин гостујући на ТВ Пинк.

Навео је да се сви напади не могу открити и да се све ово ради преко више стотина хиљада разних сервера.

Фото: Shutterstock

 

Најтеже је наћи оне починиоце који одмах по нападу униште опрему и тада се дође до зида, односно дође се до адресе али не може да се дође до рачунара са кога је порука послата и справе која је то урадила која би евентуално могла да се повеже са неким човеком.

Према његовим речима контрадиверзионе екипе стижу свуда, где буду позване, а ова област је регулисана тако да руководилац безбедности у објекту каже да ли је потребно или није урадити преглед.

- Ми у све веће и важне објекте сваког јутра пошаљемо екипу која за сваки случај прегледа има ли тамо нешто сумњиво. Тако радимо са мостовима, највећим тржним центрима, установама и када дође претња ми већ са великом сигурношћу знамо да је у питању лажна дојава-, објаснио је Вулин.

Истакао је да су претње и дојаве усмерене и да земљу економски оштете, јер, као је рекао, када је дојава у школи, родитељи напусте посао дођу по дете, а њихов посао трпи.

Фото:Новости/Милена Анђела

 

Када се пак евакуише тржни центар у њега муштерије више не улазе, а плате радника и кирије морају да се плате.

-Суштински циљ свих ових претњи јесте да Србија не одлучује самостално и да одлуке доноси под притиском и у страху. Сваки напад почиње са реченицом ''зато што нисте увели санкције Русији'', ми ћемо урадити ово или оно-, рекао је Вулин и додао да је ово јасна порука шта се очекује од нас.

Оценио је да су овакве појаве болест савременог света са којом морамо да се носимо и да је, када је о Србији реч, напад организован и покренут са јасним циљем, а толика ескалација напада није забелележена нигде у свету.

-На њега се залепе и разне психопате, па и малолетници. Ухапсили смо и шест наших малолетника који су дојављивали о подметнутим бомбама, а када смо их питали зашто су то урадили, рекли су да не знају-, навео је министар Вулин.

Фото:Новости/Милена Анђела

 

Додао је да нико са сигурношћу не може да каже да су ове дојаве безопасне и зато се оне проверевају, а од грађана се очекује стрпљење.

Вулин је истакао да је хиљаде полицијаца укључено како би се постигла максимална безбедност на Фајнал фору и да се на хиљаде гостију из Грчке, Турске, Шпаније, који поводом овог великог спортског догађаја бораве у српској престоници, осећају сигурно.