- Можемо да потврдимо да је захтев за чланство примљен и да је прослеђен Комитету министара у складу са статутом Савета Европе - стоји у саопштењу прослеђеном из Стразбура.


Статут Савета Европе предвиђа да Комитет министра може у чланство позвати сваку европску државу за коју саматра да је ”вољна и способна” да прихвати принципе ”владавине права, људских права и основних слобода свих лица у њеној надлежности”, и да ”искрено и ефикасно сарадњу у остваривању циљева Савета Европе на промоцији људских права, владавине права и демократије.

Статут Савета Европе предвиђа да се одлука о чланству доноси двотрецћинском већином у Комитету министара.

Истовремено, предвиђа се ”У посебним случајевима” и могуцност тзв ”придруженог чланства” где је придружена чланица заступљена само на нивоу Консултативне скупштине.

Савет Европе је међународна организација основана 1949. године да би подржала људска права, демократију.

Седиште јој је у Стразбуру у Француској, а тренутно има 46 држава чланица, са око 675 милиона становника, а Србија је чланица од 2003. године

За разлику од институција Европске уније које окупљају само 27 држва чланица Уније, Савет Европе је паневропско тело, али без могуцности да доноси законе, али може да подстиче на спровођење међународних споразума које су пописале државе чланице о различитим темама.

Савет Европе састављен је од Комитета министраа, који чине министри спољних послова држава чланица, и Парламентарне скупштине састављене од чланова националних парламената сваке чланице.

Међу телима Савета Европе су и Европски суд за људска права и ГРЕЦО, тело за борбу против корупције, које обавезују дрзаве чланице на поступање у складу са принципима владавине права и демократије.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".