Кравчук је 23. јула 1990. изабран за председника Врховне раде, а после неуспелог Августовског пуча у Москви 1991, напустио је чланство у КПС С и прогласио Украјину независном од Совјетског Савеза.

Изабран је за првог председника независне Украјине на председничким изборима у децембру 1991. године.

Кравчук је током свог мандата окренуо Украјину према Западу и био један од ретких вођа у свету који је своју земљу очистио од нуклеарног наоружања, наводи Униан.

Није успео да се обрачуна с корупцијом, која је била узрок лоше спроведеној приватизацији државног власништва.

Фото: Архива Новости

 

 

Највећи промашај током Кравчуковог мандата била је пропаст Црноморске паробродске компаније у Одеси, до тада највеће трговачке флоте на свету, додаје украјинска агеницја.

Компанија је тајно продата у бесцење страним фирмама испод цене, а Кравчуков син био је оптужен да је учествовао у малверзацијама око продаје компаније.

Због пропадања привреде и раста напетости с Русијом, украјински бирачи су на председничким изборима 1994. изабрали Леонида Кучму, који је обећао обрачун с корупцијом, обнову привреде и већу сарадњу с Русијом.

Након пораза на изборима, Кравчук се повезао са неколико украјинских олигарха и с њима основао Социјалдемократску партију Украјине.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".