Потенцијали проблем са којим ће се сусрести студенти је пораст месечне кирије за десет одсто него прошле године, у појединачним случајевима и дупло више, тако да ће трагање за становима у близини факултета бити нешто теже.

Међутим, и даље могу да се нађу повољни станови, поготово на локацијама у градовима широм Србије за које су будући академци највише заинтересовани, тј. у близини факултета. Тако се у Београду, на пример у близини Вуковог споменика тренутно има оглашена комплетно опремљена гарсоњера, површине 30 квадрата, и која се изнајмљије за 200 евра. У Новом Саду, у насељу Лиман, које је и најближе зградама Универзитета налази се сасвим пристојно намештен једноипособан стан по цени од 240 евра. У Нишу су ипак нешто ниже цене. За намештену гарсоњеру површине 28 квадрата у центру града, у непосредној близини Правног факултета, потребно је издвојити око 180 евра.

Када говоримо о разлозима зашто су станови и гарсоњере поскупели на домаћем тржишту некретнина, мора се прво посматрати шири тренд, али и сет специфичних фактора који у последње време све више врше притисак на цене. Јако велики број станова на дан, макар у Београду, који се нису изнајмљивали више "на дан" због панедмије и рестриктивних мера оглашено је за месечно изнајмљивање по осетно вишим ценама, те је тржиште испратило тај имплус подижући просечне цене изнајмљивања. Са друге стране, у последње време, што се и да приметити на улицама, у Србију долази све више Руса и Украјинаца који траже станове те станодавци користе ситуацију и додатно дижу цене најма.

Фото: Фото архива Новости

 

- У неким екстремним случајевима, када је реч о луксузним становима, кирије иду од 800 евра, преко хиљаду, па чак и до 3.000. Имамо случајеве и да закуподавци луксузијих станова све чешће притишћу станодавце да изађу не би ли узели веће паре, а неретко се дешава, да због страха да се не нађу на улици, више пара за кирију нуде и сами станари - кажу упућени у ову проблематику.

Да цене најма станова расту потврдила је за Блиц вођа продајног тима огласног портала Некретнине.рс, Јелена Давидовић.

"На тржишту изнајмљивања станова цене су у просеку скоциле 5 до 10 одсто, а значајан раст забележен је на атрактивним градским локацијама", каже Давидовић.

Цене у Београду

У Београду, на пример у близини Вуковог споменика тренутно има оглашена комплетно опремљена гарсоњера, површине 30 квадрата, и која се изнајмљије за 200 евра. Сличне цене гарсоењера су и на Дорћолу, Вождовцу.

Што се тиче станова површине око 50 квадрата они се крећу од 250 евра па на више, у зависности од опремљености и локације. Ми смо на пример, нашли један оглашен на Вождовцу у непосредној близини Аутокоманде, површине 55 квадрата који је комплет опремљен и издаје се за 300 евра.

Што се тиче двособних и трособних станова површине око 70 квадрата, које студенти "гађају" како их више њих цимерисало, цене се крећу од 350 евра па навише. На пример за трособан опремљен стан површине 65 квадрата на Дорћолу, потребно је у најбољем случају издвојити око 450 евра, али тада треба пазити на стање некретнине. Пристојно опремљени станови те квадратуре се у Београду последњих месеци оглашавају за по 500 евра месечно у просеку.

Фото: Н. Карлић

 

Цене у Нишу

Кирије у Нишу су у односу на Београд неупитно ниже. На огласним порталима се могу наћи опремљене гарсоњере, површине 30 квадрата, у центру Ниша за нешто више од 180 евра. У случају једнособних станова површине око 50 квадрата, они ће студенте у Нишу коштати око 200 евра, колико кошта један потпуно опремљен који смо пронашли на интернету одмах до Правног факултета.

Већи станови са више соба у Нишу крећу се од 300 евра па на горе. На пример трособан стан у насељу Чаир површине 76 квадрата, са свим потребним намештајем и електроником, тренутно се издаје по цени од 300 евра месечно.

Цене у Новом Саду

 Гарсоњере у центру Новог Сада се тренутно издају по цени од 200 до 250 евра, површине од 25 до 30 квадрата. У насељу Лиман, које је и најближе зградама Универзитета, на огласима смо нашли, сасвим пристојно намештен једноипособан стан површине 40 квадрата по цени од 240 евра, али цене једнособних станова расту са опремљеношћу. Што се тиче већих станова, на огласима смо пронашли један двоипособан у центру Новог Сада, површине 65 квадрата, која кошта 500 евра.

(МОНДО)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".