Караџића је 2003. године санкционисала Канцеларија за контролу спољне имовине (ОФАЦ), још док је његов брат био у бегу. Он је подвргнут санкцијама због сумње да је помагао свом брату током скривања.

Суд је сада у својој одлуци навео да је Лука Караџић пре пар година тражио од Канцеларија за контролу спољне имовине да укине санкције јер сматра да разлози због којих је санкциониран више не вреде, пише Балкан Инсигхт. Ипак, овај захтев је поменута Канцеларија одбила.

Из тог разлога, Караџић се обратио суду и истакао да не види разлог за задржавање санкција након што је његов брат ухапшен и осуђен. Суд га је одбио и истакао да је он недавно јавно дао подршку свом брату. Због тога, суд сматра да то оправдава наставак санкција.

Караџић тврдио да није подржавао брата

Лука Караџић тражио је 2018. године да му САД укину санкције, тврдећи да он нема никакве везе са злочинима за које је његов брат оптужен. Такође, тврдио је да брата није подржавао док се скривао и да му није пружао финансијску потпору. 

Адвокат који је бранио Радована Караџића, Питер Робинсон сада заступа и Луку Караџића. Он истиче да је разочаран оваквом одлуком суда и да она улази у домен кршења слободе говора. Поред тога, адвокат истиче како санкције отежавају Караџићу одржавање банковних рачуна, чак и у Србији, „јер банке морају да имају посла са америчким банкарским системом и страхују од последица ако би дозволиле особи са листе санкција да има рачун у њиховој банци”.

Фото: АП/Петер Дејонг

 

Подсетимо, Радована Караџића је у марту 2019. године Механизам за међународне кривичне судове (ММКС) осудио на казну доживотног затвора због наводног геноцида у Сребреници, прогона Бошњака и Хрвата широм Босне и Херцеговине, терорисања становништва Сарајева током блокаде града и држања припадника мировних снага УН-а као таоца.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".