Марија Петронијевић, ради сваки дан, као и за први мај.  Иако на фотографијама природа у којој живи изгледа бајно, рад у пољопривреди није ни мало лак, а колико је посвећена новом занимању, открила је у једном разговору.


Поред константне бриге о имању и пружању пажње шестомесечном сину, који јој осмехом улепшава сваки дан, Марија стиже да се припрема за кастинге, на којима, како каже, није задовољна повратним реакцијама.

– Устајем око седам да храним дете. На сву срећу, добро је, смеје се већи део дана. Мало му причам, он ме посматра, и осмехом ми душу храни. Партнер ми помаже и активно учествује у свему око детета. Након тога, крећу пословне активности. Прегледање видео снимака са фарме и обилазак биљака, да установим да ли негде нешто недостаје. Тренутно имам сарадника који храни животиње и контролише ограде. Разговори са технолозима, ветеринарима, и неким стучњацима из области агрономије, и на крају консултације, са партнером, шта он мисли о свему томе. Следи доношење одлука, и планирање следећег дана – започела је глумица, која каже да нема одговор на питање где је већа неизвесност, у пољопривреди или глуми.

– Не зна се. Последњих месеци сам била на неколико кастинга. Десило се да ме продукција позове, а да ме тамо сачекају са питањем зашто сам дошла уопште и зар нисам дигла руке од глуме. Непрофесионално, понекад ми се чини и помало завидно, али одговорим им љубазно, да идем тамо где ме позивају, да могу свашта и да чујем и да видим, да се не љутим ако су и мишљење променили да им нисам потребна. Има и оних других који су одговорни, али нисам вероватно довљно добра, када ме не бирају – рекла је Марија, која не жали, јер има друге ствари које је испуњавају:

– Но, на сву срећу имам чему да се посветим, и са кастинга коме да се вратим, породици и другим пословима. Пољопривреда, сушта супротност од глуме - изузетно је тешко. Некада се деси да од милион савета не знате који је прави, а погрешан пут, што значи изгубљена година. Како проценити ко је стручан, а ко није, јер диплома и звање нажалост нужно не значе и знање. Изложеност јавној критици, па и похвали у мом случају је велика. Поједине активности које спроводим учинила сам јавним. Идеја ми је да пустим стрим уживо 24 сата, и учиним доступним јавности живот једног пољопривредника. Добра околност са биљкама и животињама је што са њима нема лажи, и скривених намера. Највећи изазов је постићи лично задовољство.


– Сточарство је присутно већ дуже од годину дана, и тренутно имам стада босанске праменке и каракачанске овце. Имала сам великих проблема, али смо их за сада како се чини превазишли. 50 одсто стада босанских праменки ми је страдало што од клостридије, што од недоговорног односа сарадника којима сам поверила посао, док смо од периода непосредно пред порођај, и следећа два месеца, партнер и ја били одсутни. На сву срећу каракачанске овце, су све без проблема прошле тај најгори период, и дале подмладак. Планови су врхунски сир, и вуна, али о том по том – истакла је Марија, те је наставила:

– Други део активности је усмерен на биљке. Видели сте саднице пињола, који волим па га зато расађујем, мада не знам да ли климатски може да успева код нас, а припремила сам и преко 500 садница кестена. Трећи сегмент је аквапонска производња, која подразумева рециркулацију воде у екосистему који чине рибе, вода, микроорганизми, биљке, где свако има своју улогу. Храним рибу. Риба прозводи амонијак у води. Микрооганизми ковертују амонијак у нитрите и нитрате, а онда нитрити и нитрати дођу у контакт са кореном биљака, који их успешно идвајају из те воде, где биљка уз неопходну количину воде коју попије, остатак воде практично исфилтрира, и вишак воде, тако филтиране и чисте се врати риби. Спремам увелико и саднице лаванде, тикви и још неких биљака...

Марија истиче да није једноставно ускладити све сада када је мајка, али да је уз партнера све много лакше.

– Није лако, јер ми недостаје знања. Идеја имам, има их и партнер, па се некако надопуњујемо – закључила је глумица.

Марија већ неко време борави у свом родном селу код Пожеге, где ужива узгајивајући биљке и животиње, а своју будућност каже да и у граду, ако се укаже прилика за тим.

- Себе видим свуда. Није то искључиво село или град, своју будућност видим да могу бити по потреби на оба места - истакла је глумица.

(Информер)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".