Операција Халијард је била акција спасавања авијатичара, такозваних ''заборављених 500''. Спасилачка мисија у Другом светском рату је укључивала спашавање стотина савезничких пилота.

Поводом ове акције се огласио и амбасадор САД у Србији Ентони Годфри, који је присуствовао церемонији.

Почела је 1944. у марту, када је командант Југословенске војске у отаџбини генерал Драгољуб Михаиловић наредио изградњу писте, са ње је обављена ваздушна евакуација.

Такође, церемонији је присуствовао и престолонаследник Александар.

"Данас сам на обележавању годишњице операције Халијард одао пошту и положио венац на споменик на аеродрому Галовића поље код Прањана. Авијатичаре који су спасени у Србији током мисије Халијард често су називали „заборављених 500“. То је зато што се истина о овој величанственој операцији држала у мраку и што је веома дуго било забрањено да се о њој говори. Борба за њено откривање може бити тешка, али та борба је увек праведна. Зато авијатичари који су спасени ипак нису заборављени. А нису ни сви храбри људи, који су под командом свог неустрашивог вође, генерала Драгољуба Михаиловића, и мог оца, Њ.В. Краља Петра II, започели и успешно спровели операцију спасавања својих савезника. Њихово херојство је нешто што никада не смемо заборавити. Они су ризиковали своје животе због високог идеала слободе у борби против нацизма, једног од највећих зала које је наш свет икада видео. Њихова храброст и одлучност да живе у слободном свету су прекретница која нам показује пут у будућност”, изјавио је престолонаследник Александар.