Држање јаја у фрижидеру успорава раст бактерија јер потенцијално опасне бактерије расту спорије на температурама испод 4 степена. Најбоље би било ако бисте избегли дуго држање куваних јаја на собној температури. Ставите их у хладњак 2 сата после кувања.

Пожељно их је и чувати у картонској кутији или у херметички затвореној посуди. Треба да их држите на унутрашњој полици, а не у вратима јер често отварање и затварање хладњака може да узрокује варирање температуре.

На почетку се у хладњаку може појавити необичан мирис, када у њему стоје кувана јаја. То се јавља као последица водоник-сулфида који настаје при кувању, али нема разлога за бригу јер је то нормално и безопасно, а мирис обично испари из њих у неколико сати.

Фото: Профимедиа

 

 

Не препоручује се замрзавање тврдо куваних јаја јер беланце и жуманце могу да постану жилави и воденасти, што их чини неугодним за јело.

Најбоље је одложите гуљење тврдо куваних јаја док не будете хтели да их једете. Препоручује се да се огуљена јаја држе у херметички затвореној посуди са влажним папирнатим убрусом како се не би осушила. Такође их не би требало остављати на собној температури и што пре би их требало ставити у хладњак.

Тврдо кувана јаја, била она огуљена или неогуљена ако се правилно складиште, могу се држати у хладњаку отприлике недељу дана, препоручује министарство пољопривреде САД. Уколико нисте сигурни колико дуго су ваша тврдо кувана јаја била у хладњаку, проверите да ли им се на љусци створила слузава или кредаста творевина. Ако јесте, баците јаје.

Фото: И. Маринковић

 

 

Покварена јаја не смете јести јер вас то може изложити ризику од болести које се преносе храном са симптомима као што су пролив, мучнина и повраћање. Покварено кувано јаје може да има неугодан мирис, а ако јаје још има љуску, постоји могућност да ћете морати да га разбијете како бисте осетили мирис.

Ако приметите да је жуманце тврдо куваног јајета постало зеленкасто-сиве боје, то не значи да се јаје покварило. Боја жуманцета може да варирати зависно од времена и температуре кувања. Јајима која се дуго кувају, жуманце постаје блеђе те на крају поприма зеленкасто-сиву боју, пише Хелтлајн.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".