Задужбина Милана Младеновића саопштила је данас су у жирију "Награде Милан Младеновић" за најбољу песму на подручју бивше Југославије Миле Кекин, Соња Лончар, Матјаж Манчек, Едо Плованић и Драгиша Ускоковић Chima.


Фонд за награду која носи име утицајног гитаристе, певача и аутора бендова Лимуново дрво, Шарло акробата и Екатарина Велика, Милана Младеновића, износи 3.000 евра, а конкурс креће 1. маја када ће све појединости бити објављене на сајту Задужбине.

Фронтмен загребачког панк рок састава Хладно пиво, Миле Кекин је поручио да се нада да ће међу пријављенима чути свежу ауторску крв, нагласивши да не очекује фантастичне свираче и певаче и да ће "максимално ценити оригиналност, нешто ново и освежавајуће".

"Песма може бити било ког жанра, али најбоље је ако је довољно храбра да изађе из оквира постојећих жанрова и донесе нам нешто потпуно ново", навела је Лончар, пијанисткиња и чланица ЛП дуа.

Уредник музичких програма љубљанске културне установе "Кино Шишка" Манчек ће тражити "младе ствараоце, младу креативност, младу музику, младу песму која садржи у себи семе ванвремености", док је оснивач портала Музка.хр Плованић оценио да успешну песму публика мора "разумети, прихватити и присвојити".

"Сам Милан би прецртао сваку песму која личи на Екатарину", рекао је Ускоковић, некадашњи басиста ЕКВ-а.

"Награда Милан Младеновић" подстиче музичко стваралаштво које одликују вредности својствене уметничкој заоставштини Младеновића (1958-1994), а биће додељена четврти пут на свечаности 21. септембра на дан музичаревог рођења.

Досадашњи добитници били су Артан Лили са песмом "Д.Е.П.Р.А.", Драм са "Дај ми све" и Ана енд д чејнџиз са "Ту".