Они се сумњиче да су починили пет превара и тешку крађу, те тако направили материјалну штету од 200.000 куна (близу 27.000 евра), саопштено је из сплитске полиције.

Њих двојица су током августа и септембра, на подручју Сплита, Трогира и Примоштена починили пет кривичних дела преваре.

Прилазили су старијим особа, правећи се да се не познају и да им треба помоћ приликом превођења, објашњавају у полицији, преноси Хина.

Након остваривања првога контакта с оштећеним, један од њих би приказујући тренутну тешку животну ситуацију понудио лажни златни сат оштећенима на продају по нижој цени од цене за коју би споменути пар превараната говорио да вреди, јер су им потребне новчанице с потврдом из банке иако код себе имају новац, али за који немају потврду из банке.

"Када би оштећени донели новац и предали га, поменути би оштећенима, због стварања осећаја сигурности приказивали како у торбицу стављају коверат са својим новцем за који немају потврду из банке, а који би, док оштећени не гледају, заменили другим ковертом без новца па би торбицу потом закључали и предавали оштеценима. У руци би им оставили лажни златни сат", каже Јерко Куревија из сплитске полиције.

Додао је да су двојица Македонаца починили тешку крађу када су на подручју Дубровника, приликом преваре, оштећеном који је посумњао у истинитост њихове приче, истргнули новчани износ и удаљили се у непознатом правцу.

Током криминалистичког истраживања претражено је приватно возило и стан на подручју Омиша којег је користио осумњичени тандем и том је приликом пронађен већи новчани износ и више лажних златних сатова.