Вики Лин Хоган, позната под уметничким именом Ана Никол Смит (28. новембар 1967 – 8. фебруар 2007) била је америчка манекенка и глумица, позната по изузетно бурном приватном животу, препуном трагедија. 

Одрасла је у Тексасу, а поставши пунолетна напустила је школу и удала се за кувара Билија Вејна Смита, коме је родила сина Данијела. Ова привлачна плавуша ускоро је остварила успешну каријеру стриптизете, а у јесен 1991. је приликом наступа у једном клубу у Хјустону упознала Џејмса Хауарда Маршала, нафтног тајкуна који је у то време имао преко 85 година. Маршал ју је обасипао новцем, поклонима и понудама за брак.

У марту 1992. појавила се на насловници Плејбоја, а на крају исте године је проглашена Лепотицом године. Смитова је покушала да тако стечени публицитет искористи као глумица, међутим, није имала успеха. Углавном је играла епизодне улоге, или саму себе. 

У фебруару 1993. развела се од свог првог мужа, а у јуну 1994. удала се за тада 89-годишњег Маршала. Брак, који је због велике разлике у годинама супружника и сумњи у мотиве младе Ане Никол у америчким медијима проглашен "браком године", потрајао је све до Маршалове смрти, непуних 15 месеци касније. Неколико недеља касније Маршалов син оспорио је Енин захтев за наследством, што је довело до изузетно дуготрајне и компликоване парнице познате као "Маршал против Маршала". Чак и Врховни суд је учествовао у покушају решења случаја, а парница није довршена. У међувремену, и Маршалов син и Ана Никол Смит су умрли. 

Ана Никол Смит је 1. јуна 2006. на службеној интернет страници објавила да је трудна, а 7. септембра родила је ћерку по имену Данијелин; до краја живота није навела ко је отац. Три дана касније, њен 20-огодишњи син Данијел је умро. Као званичан узрок било је наведено предозирање дрогом. 

Већ 8. фебруара 2007. Ана Никол Смит пронађена је мртва у хотелу у Холивуду. Према званичном извештају, разлог је случајно предозирање лековима. После смрти, њен адвокат Хауард Е. Кох навео да је он отац њене ћерке Данијелин. Међутим, и читав низ других познатих личности су тврдиле исто. 

На крају је ДНК анализом утврђено да је отац фотограф Лери Биркхед, који данас са Данијелин живи у Кентакију.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".