Путин је информисао Лукашенка о, како је то руски председник рекао, специјалној војној операцији и преговорима са Украјином. Он је рекао да је дијалог са Украјином постао могућ захваљујући Лукашенку.

- Започињање преговора са Украјином омогућено је захваљујући Лукашенку - истакао је Путин.

Руски председник је истакао да је Белорусија "погодно место за преговоре Москве и Кијева". Путин је Русију, Белорусију и Украјину назвао "братским народом" и рекао да је оно што се дешава у Украјини "трагедија", али да Русија није имала други избор осим да покрене специјалну војну операцију, јавиле су руске новинске агенције.

Констатовао је да су Руси, Белоруси и Украјинци један народ.

- Не разликујемо посебно где престаје Белорусија, где Русија. Колико год то данас звучало чудно, ми смо увек један народ - Украјина, Белорусија и Русија - рекао је руски председник на конференцији за новинаре са белоруским колегом Александром Лукашенком у Беловештенску, у Амурској области у Русији.

Он је рекао да ће се Москва супротставити покушајима да се изолују Русија и Белорусија и нагласио потребу за продубљивањем сарадње између тих земаља у светлу западних санкција.

Он је истакао да крај војне операције у Украјини зависи од интезитета сукоба и додао да су преговори запали у ћорсокак, пренео је Ројтерс.

Путин је рекао да Запад користи Украјину да би остварио своје циљеве. Он је рекао да Русија жели да у Украјини достигне све циљеве и минимизује губитке. Казао је и да је економски блицкриг Запада пропао.

Према његовим речима, ризици од утицаја санкција могли би да се осете у средњорочном и дугорочном периоду. Путин је нагласио да је данашњи свет сложенији него током периода Хладног рата и додао да ако партнери Русије погоршају ситуацију и сами ће осетити последице.