- Викенд иза нас донео је продор хладног фронта и јако захлађење са кишом, пљусковима и грмљавином, уз веома јак северозападни ветар, док је на планинама пало и до 20 цм снега. Највише снега пало је на планинама западне и југозападне Србије и на Златибору, а снег је пао и у нижим пределима Словеније и Босне, па је тако снег забелео Сарајево и Љубљану. Након што је максимална температура у суботу у Србији била и до 24°Ц, у недељу је било хладније за 10 до 15 степени, тако да максимална температура у многим пределима Србије није прешла 10°Ц.- наводи метеоролог Ђорђе Ђурић на свом Фејсбук профилу.

- Циклон и хладни фронт напуститли су подручје Србије и преместили се изнад Црног мора, док је над Србијом ојачао антицклон, па је дошло до стабилизације времена. И данас наше подручје биће под утицајем хладне ваздушне масе. У Србији данас прохладно, уз смену сунчаних и облачних интервала и уз веома јак северозападни ветар. Максимална температура биће од 12 до 16°Ц, у Београду до 14°Ц. До вечери ветар ће потпуно ослабити. Захваљујући облачности и појачаном ветру, у понедељак ујутро изостао је мраз, што неће бити случај током наредне ноћи и јутра- каже он.

Фото: Танјуг/З. Жестић

 

 

У ноћи између понедељка и уторка и у уторак ујутро у Србији ће бити ведро и веома хладно, у већини предела уз слаб мраз, нарочито при тлу. У прилог томе ићи ће ведро време, повећано израчивање ваздуха, веома слаб ветар и висок ваздушни притисак. Минимална јутарња температура биће од -3 до 3°Ц, локално и до -5°Ц, а при тлу и ниже. Због очекиваног мраза, препоручује се адекватна мера заштите код пољопреивредних и ратарских култура.

Од уторка до петка над Србијом ће бити доминатан утицај антицклона и високог ваздушног притиска, па ће бити ведро, стабилно и суво, а услед тога што ће преко нашег подручје на висини простирати термички гребен, очекује се прилив знатно топлије ваздушне масе са југа и са Медитерана. Циклон са Атлантског океана доносиће заапдној Европи топло, али и нестабилно време са пљусковима.

- На подручју Србије од уторка до петак биће сунчано. Максимална температура у уторак од 17 до 21°Ц, у Београду до 19°Ц, а у среду у већини предела биће око 20°Ц. У четвртак и у петак биће још топлије и максимална температура биће од 21 до 25°Ц, у Београду до 24°Ц. У петак током дана очекује се скретање ветра на јак северозапани- пише Ђорђе Ђурић.

Током следећег викленда над северном и северозападном Европм налазиће се снажан антицклон, а над источним Медитераном нижи ваздушни притисак. Оваква синоптичка ситуација условиће над Србијом веома изражено северно струјање и продор осетно хладније ваздушне масе. Очекује се променљиво облачно, понегде са слабом кишом, на планинама са слабим снегом. Максимална температура у суботу од 15 до 20°Ц, у Београду до 16°Ц, али ће продор хладног фронта донети и продор веома хладне ваздушне масе, па ће у недељу максимална температура бити од 8 до 12°Ц, у Београду до 10°Ц. Према тренутним прогнозама, за сада се током следећег викенда значајније падавине не очекују, али уколико дође до јачања циклона и у приземљу над Јадраном, онда би било и више падавина.

- Управо, почетком следеће седмице над централним Медитераном и Јадранским морем налазио би се висински циклон. У Србији ће под његовим утицајем бити облачно и веома хладно са кишом, на планинама са снегом. Максимална температура биће од 8 до 14°Ц, у Београду од 10 до 12°Ц- навео је он.

Око 19-20 априла уследила би стабилизација времена, а након разведравања, у јутарњим часовима поново биће услова да понегде буде слабог мраза. Након 20. априла седи постепени пораст температура, тако да би се температуре вратиле на углавном просечне вредности за април.

Фото: Д.Балшић

 

 

Дакле, наредних дана очекује нас сунчано и право пролелећно време. С обзитом на то да је просек максималне температуре за средину априла од 15 до 19°Ц, видимо да ће оне наредних дана вратити на просечне вредности, а да ће током четвртка и петка за око 5 степени бити изнад просека. На самом крају ове и почетку следеће седмице максималне температуре биле би ниже за 7 до 9 степени од просека, да би током следеће седмице биле у постепеном порасту на просечне вредности.

(Новости)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".