У саопштењу овог ресора, које преносе подгорички медији, наводи се, између осталог да је "преседан да се захтев за изручење понавља у периоду краћем од пола године".


-Имајући у виду да је у ранијим одговорима држава дала гаранције да ће Светозару Маровићу бити обезбеђено адекватно лечење и да начело специјалности децидно прописује да изручено лице не може бити кривично гоњено, подвргнуто извршењу казне или било којој другој мери ограничења слободе за било које кривично дело извршено пре изручења, а које није предмет изручења, оглушавање о наведеним захтевима онемогућава пуну примену Европске конвенције о екстрадицији и Билатералног уговора између Црне Горе и Републике Србије о изручењу- наводи се у саопштењу.

Напомињу да је јучерашња одлука министарстава финансија и спољних послова САД о увођења економских санција Маровићу један од кључних приоритета на агенди рада Министарства правде, људских и мањинских права.

-У правцу континуиране сарадње са системом јудикатуре Републике Србије, верујемо да ће се предмет дугогодишње молбе и више упућених ургенција размотрити и на основу ратификованих аката на темељу бона фиде и међуанродно-правних принципа као и у досадашној сарадњи ефикасно реаговати- наводи се у саопштењу МПЉМП.

САД су одлуком о увођењу санкција Маровића означиле као актера који угрожава регионалну стабилност кроз корупцију, криминалне активности и дестабилизацију.

Маровић је у Црној Гори ухапшен пре више година, а средином 2016. нагодио се са црногорским Специјалним тужилаштвом да одлежи три године и 10 месеци затвора.

Пристао је и да општини Будва врати 1,1 милион евра колико је тужилаштво проценило да је ставио у џеп, као и да уплати 100.000 евра у хуманитарне сврхе.

Маровић је, међутим, само пар дана пошто је пуштен из притвора у мају 2016. отишао у Београд и више се није враћао у Црну Гору. Званичан разлог било је психијатријско лечење због депресије.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".