Нехамер је, у изјави новинарима, која је уживо преношена из Амбасаде Аустрије у Москви, казао да му је пренео све своје утиске недавне посете Украјини, а тако и о ратним злочинима, патњи цивила, али и слике о великом губитку руске војске.

- Било ми је важно да јасно Путину лично кажем да рат мора да се оконча, да злочини који се почине морају бити истражени и да то треба да ураде међународне институције по узору на бившу Југославију - нагласио је он.

Нехамер је казао да се видело како то може бити успешно у случају бивше Југославије, где су међународне институције допринеле расветљавању злочина и кажњавању починиоца.

- Савладавање прошлости у бившој Југославији је била ефикасан пример како сви ратни злочини могу бити расветљени и истражени. За то су потребне међународне институције. Путин, међутим, каже, да нема поверење у међународне институције, али ја лично верујем у њих - објаснио је Нехамер.

Он је указао да је разговарао и о истанбулском преговарачком процесу, рекавши да је важно и даље подржати те преговоре.

Фото: ЕПА

 

 

Нехамер је казао да је стекао утисак да се сада припрема велика руска офанзива на истоку Украјине, што знају украјинске снаге и припремају се на покушај њиховог опколкавања.

Та борба, сматра он, биће жестока, због чега је битно да функционишу хуманитарни кородири како би цивили могли бити евакуисани, а Црвени крст добио приступ опкољеним градовима.

С тим у вези наводи да је Путин рекао да руска страна жели да осигура хуманитарне коридоре, али да то украјинска не чини, што је, каже Нехамер, одбацио уз речи да је дужност руске стране да брине о тим коридорома.

Указао је да ово није била пријатељска посета, већ конфронтација са реалностима рата.

Он је ркао и да је Путину пренео да председник Украјине Володимир Зеленски жели директан разговор са шефом руске државе, на шта, додаје, није било реакције, изузев указивања на преговоре у Истанбулу који су у току.

Фото: Профимедиа

 

 

 

Нехамер је додао да је Путину рекао да не дели његов став да су Украјинци починли злочине над својим становништвом, додајући да је такав став „познат са простора бивше Југославије“.

- Указао сам му да његов став према рату нико не дели, а то је да се Руска федерација брани. Он је то представио војном операцијом, а ја сам рекао да је то агресија над мањом земљом, са циљем свргавања цивилних власти. Првобитни циљ није постигнут, па се траже нови циљеви. Неопходно га је с тим конфронтирати да се не деле његова виђења - рекао је он.

Такође је пренео да ће санкције бити још оштрије и да ће направити Русији вишедеценијску штету.

Нехамер је нагласио да се мора наставити са личним разговорима са Путином.

- Лични разговори у центру моћи Руске федерације треба чешће да се воде, како би се Путину пренели ставови и уверем сам да ће донети некада резултате - објаснио је он.

Нагласио је да не треба имати претерана очекивања да један разговор може променити свет, али да је неопходно наставити са личним контактом очи у очи.

Фото: Профимедиа

 

 

Нехамер је казао да је председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен и немачком колеги Олафу Шолцу пренео утисак да је важно имати директан контакт и у личном разговору Путина конфронтирати са свим стварима.

- Тим путем треба даље ићи да не би дошло до вакуума у приказивању последица рата руској страни - објаснио је он.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".